Overlijden met een gouden randje

Overlijden doen we niet voor ons plezier. Is uw tijd gekomen dan is het handig om voor uw heengaan toch nog even nauwkeurig naar de levensverzekeringen te (laten) kijken. Er zitten soms verborgen financiële schatten in die de nabestaanden een groot plezier doen.

Levensverzekeringen kennen soms de mogelijkheid om het kapitaal zonder medische waarborgen te verhogen. Meestal kan dat maar een keer in de drie jaar met een vast percentage. Zonder medische waarborgen betekent dus zonder keuring of gezondheidsverklaring. U moet alleen in leven zijn. Hoe ernstig ziek u bent doet niet ter zake. Achteraf, na uw overlijden, is dat natuurlijk niet meer te regelen. Heeft u een dergelijke polis dan is een verzoek “bij in leven zijn” aan de verzekeraar vaak voldoende om nog voor uw overlijden het overlijdenskapitaal flink te verhogen. De tijdelijk premieverhoging zullen uw (toekomstige) nabestaanden graag betalen voor die financiële voordeel.

Meer over de erfrechtelijke wettelijk verdeling ziet u hieronder.

Erfrecht: wettelijke verdeling

Als iemand overlijdt, gaan al zijn of haar bezittingen en schulden over op de erfgenamen. In een testament kunnen de erfgenamen worden aangewezen. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn.
Volgens de wettelijke verdeling wordt een echtgenoot erfrechtelijk beschermd als er een kind/kinderen zijn. De nog levende echtgenoot krijgt, op grond van het wettelijk erfrecht, alle goederen van de nalatenschap in eigendom. De keerzijde hiervan is dat hij/zij ook alle schulden van de nalatenschap moet voldoen. De kinderen kunnen in principe niet rechtstreeks voor schulden worden aangesproken. De kinderen krijgen slechts een vordering op de langstlevende ouder ter grootte van hun erfdeel. Zij moeten dus vrijwel altijd op hun erfdeel wachten tot ook hun langstlevende ouder is overleden. Deze vordering is niet opeisbaar gedurende het leven van de langstlevende ouder, tenzij deze failliet gaat of in een schuldsaneringsregeling terechtkomt.
Omdat de nog levende echtgenoot, op grond van de wettelijke verdeling, alle goederen in eigendom krijgt, heeft hij/zij de bevoegdheid de rechten uit een levensverzekering die is afgesloten door de erflater op het leven van een derde, uit te oefenen. Dit betekent dat de langstlevende echtgenoot het recht op afkoop, op wijziging van de begunstiging en op belening van de levensverzekering kan uitoefenen.
(bron fja)