Preventietips rokeloze horeca

Hier zijn een paar preventietips want het komend rookverbod is er op 1 juli.

Veel ondernemers in de horeca bekijken momenteel welke aanpassingen nodig zijn in hun horecagebouw en in hun bedrijfsvoering. Bij wijze van aanmoediging om aanpassingen zo te realiseren dat de horeca én aantrekkelijker én veiliger wordt, verlagen diverse verzekeraars de premies voor inventaris– en gebouwenverzekeringen.

Die verlaging is ook logisch; minder roken is minder kans op brand en dus een lagere schadelast voor verzekeraars. Nationale-Nederlanden heeft daarnaast nog een paar nuttige preventietips op een rij gezet.

  1. Investeer in een gezellige rookplek vlak buiten het horecagebouw en zorg dat rokende klanten die ruimte ervaren als een goed verzorgd en veilig onderdeel van uw horecagebouw.
  2. Houd vooral de eerste maanden goed toezicht op de naleving van het rookverbod en laat uw personeel het goede voorbeeld geven. Rook dus niet in het horecagebouw, zelfs niet na sluitingstijd.
  3. Vlak buiten het horecagebouw wordt in ieder geval veel gerookt. Zorg voor metalen vaste asbakken op een voor u gunstige plek. U bepaalt hierdoor waar wordt gerookt en voorkomt dat nieuwkomers ontmoedigd worden om uw gebouw binnen te gaan.
  4. Sta absoluut niet toe dat in garderoberuimtes, gangen, toiletten en andere niet-openbare ruimten wordt gerookt. Stiekem roken verhoogt het risico op brand en kan voor gevaarlijke situaties zorgen.
  5. Verwarmde terrassen zijn publiekstrekkers. Neem voor de verwarming geen brandgevaarlijke mobiele apparatuur maar installeer een vaste opstelling, met speciaal hiervoor ontworpen terrasverwarmingsapparatuur. Houd de terrasverwarming uit de buurt van (brandbare) zonneschermen.
  6. Leeg de asbakken die buiten staan regelmatig en behandel het afval op dezelfde wijze als normaliter binnen gedaan werd. Gebruik asverzamelaars en deponeer het afval in metalen afvalbakken met vlamdovend deksel. Gebruik geen afvalbakken van kunststof.
  7. Plaats in de rookruimte metalen asbakken met een binnenring, zodat er niets op de grond valt. Denk bijvoorbeeld aan de speciale asbakhouders die vergelijkbaar zijn met de asbakvoorzieningen op stations.
  8. Vermijd in de rookruimte brandbare lambrisering en versiering.
  9. Zorg voor duidelijke informatie over waar wel en waar niet mag worden gerookt. Uw klantgerichtheid wordt hierdoor vergroot. Wees alert op wat er gebeurt in de rookruimten en zorg dat u regelmatig zichtbaar aanwezig bent. Plaats eventueel camera’s.

Bedrijfsaansprakelijkheid verzekering - premie aanvragen

Overzicht alle bedrijven verzekeringen