Verhalen WGA-premie op uw werknemers

WGA_premie_verhalenU bent als werkgever sinds 1 januari 2006 een premie voor de WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeids – geschikten) verschuldigd. Deze premie maakte in 2006 nog onderdeel uit van de basispremie die voor iedere werkgever gelijk was, maar sinds 1 januari 2007 is de premie gedifferentieerd en afhankelijk geworden van het individuele werkgeversrisico.

Inmiddels is de premie gestegen van 0,09% naar gemiddeld 0,58% van het premieloon in 2008. Naarmate de premie stijgt, wordt het belang groter om een deel van de premie te verhalen op uw werknemer. Dat mag tot maximaal 50% van de premie.Overigens kunt u als u eigenrisicodrager voor de WGA-lasten bent en dus geen WGA-premie betaalt, ook maximaal de helft van uw WGA-lasten op uw werknemers verhalen.

De vraag die al enige tijd de gemoederen bezighoudt, is of dat verhaal op het brutoloon of het nettoloon van de werknemer moet plaatsvinden. De Belastingdienst neemt het standpunt in dat verhaal op het nettoloon moet plaatsvinden. Werknemers zijn van mening dat verhaal op het brutoloon zou moeten plaatsvinden. Inmiddels zijn er in ieder geval twee gerechtelijke uitspraken gepubliceerd, waarin wordt geoordeeld dat de WGA-premie (WGA-last) als negatief loon moet worden aangemerkt en derhalve in mindering komt op het brutoloon. Overigens betekent dit impliciet dat als u niet verhaalt, er ook geen belastbaar voordeel is bij de werknemer. De Belastingdienst heeft, geheel conform de verwachting, tegen tenminste een van deze uitspraken hoger beroep aangetekend. Er lopen nog vele procedures en het zal daarom nog wel enige tijd duren voordat er een eindoordeel is. Het kabinet wil de uitkomst van die procedures kennelijk niet afwachten en in ieder geval voor de toekomst duidelijkheid creëren. Daarom wordt de fiscale behandeling van de WGA-premie/WGA-last in een wettelijke regeling vastgelegd. Die regeling komt erop neer dat vanaf 2009 verhaal niet op het brutoloon van de werknemer in mindering mag worden gebracht.

Het is nog maar de vraag of dit voorstel de eindstreep haalt, want de Raad van State (het adviesorgaan van de overheid over wetsvoorstellen) heeft het voorstel ontraden. Daarbij verwijst zij onder meer naar de

uitspraak in de hiervoor genoemde hoger beroepzaak en de uitgangspunten die de Hoge Raad tot nu toe ten aanzien van negatief loon heeft gehanteerd.

(Bron fiscaliteiten 2009)