Fraude

Verbond2
Het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV) zet zwendelaars en fraudeurs voor acht jaar op een zwarte lijst. Ze kunnen dan door alle andere verzekeraars worden geweigerd. Uit onderzoek bleek twee jaar geleden nog dat verzekeraars jaarlijks voor 900 miljoen euro worden opgelicht en dat de pa
kans voor oplichters slechts 1 procent is. Dat percentage wil het CBV vertienvoudigen. (bron AD)

“Als de geclaimde schade flink omlaag gaat, kan de premie ook omlaag” zegt de directeur Leo de Boer van de verzekeraars. Verzekeraars hebben zelf veel last van fraude. Het kost zeeën met tijd en intern interesseert niemand zich er echt voor. In mooie rapportentaal heet dat “sturing vanuit het hoogste managementniveau kan beter”. Het CBV is dus allereerst bestemd om het eigen rendement te verbeteren.

“Wij hebben er nu alles aan gedaan (?) en nu is justitie aan de beurt om te vervolgen”. zegt de Boer. Dit is de wereld op zijn kop. Justitie moet gaan vervolgen maar in de tussentijd delen de verzekeraars zelf vast de straffen uit. Als er sprake is van fraude dan hoort er door de verzekeraar aangifte te worden gedaan. Maar dat wordt al jaren hardnekkig door de verzekeraars vergeten; dat kost simpel teveel tijd en levert te weinig op.

Nu gaan ze voor eigen rechter spelen. Zij beslissen of iemand schuldig is en direct wordt de ex-klant 8 jaar in een database voor crimineeltjes geplaatst. Acht jaar straf zonder proces. De verzekeraar als politie, Openbaar Ministerie en rechter op dezelfde stoel. Montesquieu zou zich in zijn graf omdraaien.

De verzekeraars lijken op broodbakkers die, als je een brood steelt, je de komende acht jaar nooit meer een brood verkopen. En dan te bedenken dat ik mijn brood met verzekeringen verdien.