Alleen op de wereld

Als beide ouders overlijden dan wordt er een voogd benoemd als de kinderen nog geen 18 jaar zijn. Het is echter nog niet zo eenvoudig dat goed te regelen.

Een zware beslissing
De hamvraag blijft voor elke ouder: Wie mag de kinderen verder opvoeden bij overlijden van de ouders?
Een familielid, de grootouders, oudere broers of zusters of die aardige oom? Als er namelijk niets is geregeld, beslist de familierechter. Die kijkt dan eerst samen met de familie wat de beste oplossing is. In de meeste gevallen wordt de voogdij in onderling overleg dan geregeld. Maar soms kan de rechter niet meteen een oplossing vinden, bijvoorbeeld omdat er meerdere geschikte voogden zijn. De rechter kan dan de Raad voor de Kinderbescherming om advies vragen.

Als er niemand in de familie- of vriendenkring de voogdij over de kinderen op zich wil of kan nemen. In zo’n situatie krijgt een voogdij-instelling het gezag over de kinderen.

Een mogelijke oplossing
Veel ouders willen vooraf al over de mogelijke keuze voor een voogd beslissen. Dat kan als volgt:
Zoek in de kennissenkring een gezin dat ongeveer dezelfde leeftijd en dezelfde aantal kinderen heeft en redelijk stabiel is/oogt. Ga met ze praten en biedt aan de voogdij kruislings te regelen. Even samen naar de notaris en klaar. Wel gedurende de tijd met de mogelijke voogden overleg houden want omstandigheden kunnen veranderen.

Het kan verstandig zijn gelijk samen een overlijdensverzekering kruislings te regelen. Plotseling 2 kinderen van een ander erbij krijgen zorgt voor een flinke financiële belasting. Iedereen is daarbij gebaat want met een flinke belastingvrije uitkering zijn de kinderen dan meer dan welkom. Dat geeft een geruststellend gevoel.

Denk eraan dat die verzekering pas hoeft uit te keren als de laatste ouder is overleden. Er is immers alleen een uitkering nodig als beide ouders zijn overleden. Dat zijn speciale verzekeringen die weinig kosten want het risico is door deze constructie ook gering. Meestal is een looptijd van zo’n verzekering ook niet langer dan 15 jaar. de premie is fiscaal niet aftrekbaar.

Het zijn niet de leukste gesprekken onderling maar het hoeft vaak maar één keer geregeld te worden. Hier kunt u een premie opvragen voor een voogdijverzekering.