AOV’s

Als iemand ziek wordt, en ziek blijft dan zorgen arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s) ervoor dat de verzekeringsmaatschappij maandelijks een bedrag uitkeert.
Dat kan handig zijn omdat vaak het inkomen flink naar beneden keldert. Maar de verzekeraars vragen er wel een flinke premie voor. De kans dat ze moeten uitbetalen, is namelijk gemiddeld behoorlijk groot.

Er zijn talloze trucjes om de premie toch naar beneden te krijgen.

  • Verhogen van de uitkeringsdrempel naar 80%: De polis keert dan pas uit als iemand geheel kreupel is.
  • Geen stijging van de uitkering. De uitkering blijft dan gelijk. Na 10 jaar genieten, is er door de inflatie nog geen 75% van over.
  • De polis eindigt op 55 jaar. Op 55 jaar stopt dus ook de uitkering.
  • Gangbare arbeid. U moet gewoon al het werk aanpakken dat u kunt doen..
  • Een ongevallenverzekering. Bij arbeidsongeschiktheid door een ongeval komt er een uitkering. “Gewoon” ziek worden is dus niet voldoende. Een autoongeluk wel.

De premie voor zo’n AOV wordt dan al snel flink lager. Maar niet mopperen als de verzekeraar minder of niet uitkeert als de nood aan de man komt.

Dat arbeidsongeschiktheid ook wel eens heel goed kan aflopen, blijkt uit het volgende geval:
Een klant van me moest verplicht in het zuiden van Frankrijk moest gaan wonen omdat hij allergisch was voor het Nederlandse natte klimaat. Met behoud van zijn uitkering leeft hij daar nu als een God in Frankrijk. Over een paar jaar verwacht ik wel dat hij terug zal moeten keren naar Nederland. Wij hebben dan hetzelfde klimaat als in Zuid-Frankrijk.