13% een voldoende

Vier op de tien Nederlanders denken een goede financiële kennis te bezitten, terwijl 13 procent dat ook daadwerkelijk blijkt te hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Cardif.

Het onderzoek, waar 1.026 Nederlanders aan meewerkten, werd in juli dit jaar uitgevoerd door Blauw Research. De respondenten kregen acht financiële begrippen voorgelegd, met vier multiple choice antwoorden. De meerderheid van de Nederlanders moet op de werkelijke betekenis van vijf van de acht financiële termen het antwoord schuldig blijven.

Nog geen drie op de tien Nederlanders weten wat een koopsom is. Ook de termen annuïteitenhypotheek, rendement en betalingsbeschermingsverzekering zijn voor veel respondenten onbekend terrein. Deze begrippen worden door slechts een op de drie Nederlanders goed beantwoord.

Vier op de tien Nederlanders weet wat een woekerpolis is. Wel kent 73 procent de definitie van het ‘pensioengat’. Slechts 13 procent scoort een ‘goed’ op de test, door zes of meer vragen goed te beantwoorden.

Deze groep is drie keer zo klein als verwacht kon worden op basis van de eigen inschatting: veertig procent van de ondervraagden schatte vooraf zijn eigen financiële kennis in als goed. Mannen beschikken over een iets betere financiële kennis dan vrouwen. (bron VVP)

40% denkt een voldoende te scoren.
13% scoort een voldoende.

Dat is goed nieuws voor ons; voorlopig hebben we nog voldoende werk.

Vreemd

Laat uw reactie achter