WGA en Ziektewet maatregelen overheid

BeZaVa maatregelenWij gaan de komende week veel aandacht geven aan de BeZaVa wet (Modernisering Ziektewet) en alle elementen.

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in juni 2015 aangekondigd dat de overheid maatregelen neemt om de hybride WGA-markt te verbeteren.
Asscher informeerde de Tweede Kamer met diverse brieven:

Maatregel 1
Historische WGA-lasten beïnvloeden premie
De WGA-premie die (middel)grote werkgevers vanaf 1 januari 2017 aan UWV betalen, is afhankelijk van hun volledige historische WGA-lasten. De publieke premie is daardoor beter vergelijkbaar met de premiestelling van private verzekeraars. Bovendien kunnen eigenrisicodragers hierdoor niet meer tegen betaling van de minimumpremie terugkeren naar UWV.

Maatregel 2
Aanpassing staartlasten
De overheid past ook de financieringswijze van de staartlasten van (middel)grote werkgevers aan. Dit zijn de WGA-lasten van werknemers die op het moment van overstap van UWV naar een private verzekeraar een WGA-uitkering ontvangen, of ziek zijn en op termijn een WGA-uitkering ontvangen. De aangekondigde maatregel maakt het voor alle werkgevers mogelijk om eigenrisicodrager te worden, zónder dat zij de bestaande en toekomstige WGA-lasten van zieke werknemers hoeven te financieren. We noemen dit ook wel ‘het achterlaten van de staartlasten’.

Door deze twee maatregelen verdwijnt de prikkel om terug te keren naar UWV en is het makkelijker om uit te treden.

Aanvullende maatregel
In een aanvullende maatregel heeft de minister aangekondigd dat alle eigenrisicodragers die terugkeren naar UWV voortaan verplicht zijn om minstens 3 jaar publiek verzekerd te zijn.

Samenvoeging WGA Vast en WGA Flex
WGA Vast en WGA Flex zijn aan elkaar gekoppeld. Hierdoor keren bestaande eigenrisicodragers voor WGA Vast, die niet bereid zijn om ook het risico van WGA Flex-uitkeringen te dragen, verplicht terug naar UWV. Om eigenrisicodrager te kunnen blijven, zijn deze werkgevers verplicht een nieuwe garantstelling af te geven. Voor niet-eigenrisicodragers blijven de gebruikelijke procedures gelden.

Online Offerteaanvraag WGA en ZW Eigenrisicodrager