Bijzondere zieken binnen de Ziektewet

Als werkgever kunt u voor de Ziektewet een eigenrisicodrager worden. En dat betekent dat als uw werknemer ziek wordt, u meestal zijn loon doorbetaalt. Ook als die werknemer al uit dienst is (28 dagen regel).  Dat wordt nawerking genoemd.

Maar soms kunt u, als eigenrisicodrager, ook voor uw zieke werknemer met een dienstverband een Ziektewet-uitkering bij het UWV aanvragen.  Deze Ziektewet-uitkering duurt uiterlijk tot uw werknemer 2 jaar (104 weken) ziek is. Als uw werknemer ziek wordt, geldt in sommige situaties de UWV-Ziektewet als ‘vangnet’. Dit zijn die bijzondere gevallen:

  1. Ziek door zwangerschap of bevalling
  2. Ziek door orgaandonatie
  3. De werknemer heeft een no-riskpolis
  4. De werknemer valt onder de Compensatieregeling en is ziek
  5. Werknemers die onder de doelgroep van de participatiewet vallen.

Hieronder de details van deze regeling.

Ziek door zwangerschap of bevalling
Tijdens haar zwangerschapsverlof heeft uw werknemer recht op een zwangerschapsuitkering. Als uw werknemer in dienst is en vóór of na haar zwangerschapsverlof ziek wordt door haar zwangerschap of bevalling kunt u misschien een Ziektewet-uitkering voor haar aanvragen. Lees meer hierover op Mijn Werknemer is ziek rond haar zwangerschap.

Ziek door orgaandonatie
Als uw werknemer ziek wordt door orgaandonatie kunt u een Ziektewet-uitkering voor hem aanvragen. De uitkering kunt u met het loon van uw werknemer verrekenen.

Mijn werknemer heeft een no-riskpolis
Als uw werknemer met een no-riskpolis ziek wordt, vraagt u een Ziektewet-uitkering aan. U betaalt zijn loon door en verrekent de uitkering daarmee. In de beslissing over de WIA-uitkering leest u of uw werknemer recht heeft op de no-riskpolis. Uw werknemer hoeft de no-riskpolis niet aan te vragen, deze geldt automatisch. De no-riskpolis begint zodra uw werknemer bij u in dienst komt. De polis duurt maximaal 5 jaar. In bijzondere gevallen verlengen wij de periode met nog eens 5 jaar.

Mijn werknemer valt onder de Compensatieregeling en is ziek
Voor oudere, voormalig werkloze werknemers betaalt UWV soms een Ziektewet-uitkering. De uitkering betalen we meestal aan u. U kunt deze verrekenen met het loon van uw zieke werknemer. Deze regeling heet de Compensatieregeling. Voor welke oudere werknemers krijg ik bij ziekte een Ziektewet-uitkering? Een zieke werknemer kan via de Compensatieregeling een Ziektewet-uitkering krijgen als hij:

  1. geboren is vóór 8 juli 1954;
  2. in de 52 weken voor hij bij u in dienst kwam onafgebroken een WW-uitkering had;
  3. bij u in dienst kwam na 8 juli 2009;
  4. niet langer dan 5 jaar bij u in dienst is;
  5. langer dan 13 weken door ziekte niet kan werken.

Voor deze werknemers kunt u na 13 weken een Ziektewet-uitkering aanvragen. De uitkering start na 13 weken arbeidsongeschiktheid, de eerste 13 weken zijn voor rekening van u.

Werknemers die onder de doelgroep van de participatiewet vallen.

Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk mensen met of zonder arbeidsbeperking werk te laten vinden. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (WSW) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

Online Offerteaanvraag WGA en ZW Eigenrisicodrager