40.000 kinderen niet verzekerd voor Zorg

Een kwart miljoen mensen lopen nog steeds onverzekerd rond. Ook bijna 40.000 kinderen terwijl die juist gratis meeverzekerd kunnen zijn. Eenvoudig zouden die verzekerd kunnen zijn door de premie verplicht te innen via de Belastingdienst….

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat op 1 mei 2006 ongeveer 241 duizend mensen niet verzekerd waren tegen ziektekosten. Allochtonen zijn relatief veel vaker onverzekerd dan autochtonen. Ruim 4% was niet verzekerd, tegen minder dan 1% van de autochtonen. Vooral allochtonen uit andere landen dan Turkije, Marokko, Suriname, de Antillen en Aruba zijn onverzekerd.  Ongeveer 40 duizend kinderen zijn niet verzekerd. Dat is opmerkelijk omdat voor minderjarigen geen premie verschuldigd is. Deze kinderen komen vooral uit gezinnen waarvan ook de ouders onverzekerd zijn. Het percentage onverzekerden onder uitkeringsgerechtigden daarentegen was relatief laag. Ondanks het hogere aantal onverzekerden is minister Klink van Volksgezondheid “blij met het duidelijke inzicht in de groep onverzekerden”. Het aantal onverzekerden is lager dan vóór de invoering van de Zorgverzekeringswet.

Volgens het ministerie blijkt uit de CBS-cijfers dat de inspanningen van de overheid en gemeenten, die gericht waren op het terugdringen van onverzekerden onder sociaal-economisch zwakkere groepen, succesvol zijn. De PvdA en CDA pleiten voor betere voorlichting en opsporing van onverzekerden. Het ministerie bekijkt nog hoe het hoge aantal onverzekerde kinderen en allochtonen uit westerse landen verder kan worden teruggedrongen. (bron CBS)