Boer zoekt drinkautomaat voor kalveren

Boer zoekt vrouw is een heerlijk positieve programma over de beslommeringen van boeren op liefdesgebied. Als de camera uitstaat, zijn er natuurlijk gewoon weer de dagelijkse zorgen zoals ook u en ik hebben.

Hieronder een verhaal over de uitkeringsfase van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want premie incasseren kan elke verzekeraar. Maar een goede begeleiding bij “schade” is veel kennis en aandacht nodig. In dit geval heeft de ondernemer een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij de Amersfoortse inkomensverzekeraar. Natuurlijk laat een verzekeraar altijd een rooskleurig beeld zien, maar het geeft wel een goed beeld van het herstelproces bij ziekte.

Een 39-jarige veehouder runt samen met zijn echtgenote hun bedrijf. Het werk op de veehouderij wordt vrijwel volledig door de man gedaan. Zijn vrouw verricht hand-en-spandiensten in het bedrijf. Ze hebben geen personeel in dienst.
De omzet is goed, maar de financiële last van recente investeringen is behoorlijk.

In juni 2007 krijgt de ondernemer ernstige rugklachten.
Hij kan nauwelijks meer zitten, bukken of op zijn rechtervoet staan en meldt zich volledig arbeidsongeschikt bij De Amersfoortse. Hij wijt de klachten aan zijn grote passie,
wielrennen: drie keer per week fietst hij zo´n 100 kilometer per keer. Na een tijd pakt hij de draad weer gedeeltelijk op, maar niet lang daarna valt hij opnieuw volledig uit.
Oefeningen helpen slechts tijdelijk Om zijn klachten te verminderen gebruikt de ondernemer medicijnen, bezoekt hij een fysiotherapeut, zwemt hij regelmatig en doet hij thuis oefeningen om zijn spieren te versterken. Dat heeft wel enig effect: hij is deels weer aan de slag en ontvangt een uitkering gebaseerd op de arbeidsongeschiktheidsklasse
55% – 65%. Maar hij houdt het gevoel dat hij niet in balans loopt. Bovendien ervaart hij bij het zitten een lichte tinteling in zijn rechtervoet en houdt hij rugpijn.

Het lichaam minder belasten.
De arbeidsdeskundige van De Amersfoortse bezoekt de veehouder om de situatie te inventariseren. Wat de klachten heeft veroorzaakt blijkt nog steeds niet duidelijk.
Datzelfde geldt voor de mate van belastbaarheid van de werkzaamheden van de veehouder. De arbeidsdeskundige heeft het vermoeden dat er sprake is van overbelasting.
Waarschijnlijk als gevolg van een combinatie van de grootte van het bedrijf, het lichamelijk zware werk als melkveehouder, de lengte van de ondernemer (198 cm.), de werkdruk en de grote afstanden die hij fietsend aflegde.
De Amersfoortse zoekt en vindt een specialist op het gebied van arbeid en gezondheid (provider). Deze krijgt de opdracht om de veehouder te onderzoeken en te begeleiden. De uitkomst van het onderzoek is dat de ondernemer zich te zwaar belast en geen goede tilhouding aanneemt. Sindsdien volgt de veehouder een langdurige training bij dezelfde provider, die wordt betaald door De Amersfoortse. Daarnaast ontvangt hij een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

De training blijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen.
Daarnaast is de veehouder gezonder gaan leven (hij is o.a. gestopt met roken). Bovendien heeft hij op advies van de arbeidsdeskundige zijn veestapel verkleind en zijn melkquota
verlaagd. Hierdoor is de totale werkdruk in arbeid en uren afgenomen. Verder heeft de veehouder een drinkautomaat voor zijn kalveren aangeschaft. Hierdoor vermijdt hij dagelijkse erg belastende werkzaamheden. In december 2008 is hij volledig hersteld en sindsdien is hij weer volledig aan de slag.