Kop in het ei steken

 

Dikwijls lijkt het een “kip en ei” verhaal; wat was er eerder; de problematiek of de psychische aandoening?

Een interessante quote uit een artikel van Hubert van der Planken geneeskundig adviseur bij Nationale-Nederlanden over de kredietcrisis en ziekte worden door psychische klachten. Er is bij de verzekeraar een toename te zien van “psycheclaims” in vergelijking met andere jaren. Nog steeds zijn rug- en gewrichtsklachten de belangrijkste veroorzakers van ziekte en arbeidsongeschiktheid maar psychische problemen zijn inmiddels een goede tweede.

De crisis zorgt voor een flinke financiële druk bij veel mensen. Het gevolg; slapeloze nachten en erger. In principe is dat niet verzekerd. Risico van het vak.
Maar zuivere psychische aandoeningen zijn vaak wel verzekerd. (Die ziekte kan overigens daarna maar al te makkelijk tot financiële problemen leiden.)

Let op:  sommige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn erg goedkoop. Kijk dan vooral eens naar de voorwaarden. Soms zijn psychische aandoeningen namelijk uitgesloten. En als u denkt “mij overkomt dat niet” dan heeft u hopelijk gelijk maar misschien vergist u zich en dan is er geen weg terug.

Het hele verhaal van van der Planken kunt u hieronder lezen.

Arbeidsongeschiktheid wegens psychische klachten; snelle diagnostiek gewenst!

Hubert J. M. van der Planken

Iedereen weet wel dat “psyche”een belangrijke reden is voor langer durende arbeidsongeschiktheid. Burnout, surmenage, depressie, ADHD, angst- en paniekstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek enz. enz. De samenleving wordt steeds stressvoller; de ervaren werkdruk neemt jaarlijks toe en daarmee ook de kans op uitval.

Toch is psyche niet de belangrijkste reden voor uitval bij onze verzekerden. Dat komt omdat we relatief veel fysieke werkers verzekeren, oa. het MKB. Rug- en gewrichtsklachten vormen nog steeds de belangrijkste reden voor langer durende uitval.

Maar ook bij onze verzekerden lijkt er dit jaar een toename te zijn van “psycheclaims”. Samenhang met de kredietcrisis? Uiteraard wordt hier goed op gelet bij beoordeling van de schadeclaims. Ziekte is verzekerd, maar financiële rampspoed niet. Het is echter niet gemakkelijk om dit te ontwarren; faillissementen en dergelijke werken niet goed op het psychisch welbevinden. Dikwijls lijkt het een “kip en ei” verhaal; wat was er eerder; de problematiek of de psychische aandoening?

Ook daarom is het belangrijk om in het begin van een “psyche” claim al een duidelijke diagnose te hebben. Ten eerste; is verzekerde wel echt ziek? Ten tweede; zo ja, welke ziekte? En ten derde; wordt verzekerde adequaat hiervoor behandeld met dus een optimale kans op herstel?

Bij elke “psyche” claim gaat zo snel mogelijk een arbeidsdeskundige langs om een inventariserend onderzoek te verrichten, ook om wat meer duidelijkheid over bovenstaande vragen te krijgen. Een arbeidsdeskundige is echter geen arts, dus de eerste vraag kan hij of zij niet beantwoorden. Toch kan ook een leek op medisch gebied wel een indruk krijgen van de gemoedstoestand bij verzekerde en dit beschrijven in een rapportage. Als iemand mogelijk een psychisch probleem heeft en er niet (of mogelijk niet adequaat) voor behandeld wordt, dan hebben wij iets nieuws wat we verzekerde kunnen aanbieden;

Een medisch inzetbaarheidadvies door een psychiater.

Als verzekerde hiermee instemt, dan kunnen wij op zeer korte termijn via een provider in Amsterdam een psychiatrisch onderzoek regelen. Het rapport is binnen 10 werkdagen gemaakt, verstuurd naar onze geneeskundig adviseur en vervolgens, als samenvatting en van advies voorzien, beschikbaar voor de schadebehandelaar.  In geval van ziekte als reden van arbeidsongeschiktheid zal de schadebehandelaar i.p. zo snel mogelijk een herbezoek door de arbeidsdeskundige regelen. De arbeidsdeskundige kan dan het advies met verzekerde bespreken, adviseren snel hulp te zoeken via de huisarts, of zelfs psychologische begeleiding via ons aanbieden, geheel door Nationale-Nederlanden geregeld en vergoed.

Dit alles om zo spoedig mogelijk een zo goed mogelijke hulpverlening te bewerkstelligen met een optimale kans op herstel. Dit is uiteraard zowel in het belang van verzekerde als van de arbeidsongeschiktheidverzekeraar. Maar ook van de maatschappij in het algemeen. Hoe lager de premie van je ziektekostenverzekering, hoe beter toch?

Er zijn wel wat haken en ogen. Niet iedereen wil direct naar een psychiater. (“ik ben toch niet gek?”)  Sommigen willen ook niet graag meegaan met diens conclusies en behandeladviezen en kiezen een andere weg.

Dat is echter geen reden om het niet aan te bieden. Uiteraard zullen we op termijn evalueren of de voordelen zowel voor verzekerde als voor Nationale-Nederlanden inderdaad groter zijn dan de nadelen.