Het zal baby’s en expats een zorg zijn.

De verplichte zorgverzekering kan consumenten flink op kosten jagen. Als er niet op tijd een zorgverzekering wordt afgesloten, moet er rekening mee worden gehouden dat een boete wordt opgelegd. De hoogte van de boete is 130% van de premie voor de zorgverzekering over de periode dat u niet verzekerd was. Deze boete is gemaximeerd op vijf jaar. Wij zien deze problemen vooral te voorschijn komen bij expats.

Het twee probleem is ouders die net een kind hebben gekregen. Die vergeten door de commotie nogal eens om de baby aan te melden bij de zorgverzekeraar. Ze lopen daardoor het risico dat ze zelf hoge doktersrekeningen moeten betalen. Stichting De Ombudsman heeft na een oproep het afgelopen half jaar meldingen van tien gezinnen gekregen die met rekeningen van 1700 tot 20.000 euro werden geconfronteerd. Vooral als een kind in het ziekenhuis belandt, kunnen de kosten flink oplopen.

Ouders zijn verplicht hun baby binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij een verzekeraar. Daarna is aanmelding ook nog mogelijk, maar niet met terugwerkende kracht. Na bemoeienis van Stichting De Ombudsman hebben de meeste ouders de kosten alsnog vergoed gekregen.

Er is echter ook goed nieuws.

Er komt naar verwachting later dit jaar een wetswijziging, zodat bij aangifte van het kind bij de burgerlijke stand de verzekeraar wordt geïnformeerd. Het gaat om het wetsvoorstel Opsporing onverzekerden, waarover de Eerste Kamer nog moet beslissen. De stichting vraagt verzekeraars zo lang zelf ouders te informeren, bijvoorbeeld als zij zien dat ouders rekeningen wegens zwangerschap declareren.