Eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering tips

De Eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering is van groot belang bij ene goede verzekering. Hieronder een uitgebreide toelichting. Er zijn bij het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) veel factoren die van invloed zijn op de premie. Lees hier ene interview in het Financieel Dagblad met mij over de vele knoppen aan een AOV.

Eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering

Eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering

De eindleeftijd is niet alleen een sterke premiebepalende factor, maar is ook een erg belangrijk onderdeel van de verzekeringsdekking. De eindleeftijd kan in principe vrij worden gekozen, de meest gangbare eindleeftijden zijn: 55, 60, 65, 66, 67 en 68 jaar (tussenliggende leeftijden zijn vaak ook mogelijk).

Maximale eindleeftijd

Voor enkele beroepen hebben verzekeraars, gezien het verhoogde risico op arbeidsongeschiktheid en de mogelijkheden bij revalidering, bepaald dat er een maximale eindleeftijd van kracht is. Dit is van kracht bij beroepen waarin zware lichamelijke arbeid wordt verricht. Dan kan dus een hoge eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering beperkt worden.

Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte

Eind AOV = start pensioen

Het beste uitgangspunt is om de eindleeftijd aan te laten sluiten bij de ingang van de pensioenrechten, dat is dus vaak 67 jaar. Veel ondernemers gaan er bij de start van de onderneming van uit dat zij enkele jaren eerder stoppen. Het bedrijf fungeert hierbij vaak als “onderpand“. Dat enkele jaren later, of in het ergste geval enkele jaren voor de geplande pensioendatum, sprake kan zijn van wijzigingen in wetgeving, economische omstandigheden en/of de persoonlijke situatie kan bij voorbaat niet ingeschat worden. Een correcte eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering is dan van groot belang.

Audio

Medische waarborgen

Voor uitbreiden van de verzekeringsdekking op een lopende arbeidsongeschiktheidsverzekering, waaronder het verzekeren van een hogere eindleeftijd, zijn medische waarborgen vereist. Op hogere leeftijd of na een eventuele arbeidsongeschiktheid is het niet altijd meer mogelijk om de eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering te verhogen naar bv. 67 jaar (of alleen met een premieopslag en/of beperkende bepaling).

Flexibele eindleeftijd

Het is daarom aan te bevelen om de verzekering te starten op een hoge eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering. Naarmate er meer duidelijkheid is over opgebouwd kapitaal, pensioenrechten en mogelijkheden om eerder te stoppen met werken, kan de verzekeringsdekking worden gewijzigd naar een lagere eindleeftijd.De premie is door vele factoren te beïnvloeden, een hogere eigen risicotermijn of een lager indexeringspercentage geven bij een langdurige arbeidsongeschiktheid wellicht een wat geringere impact dan een (te) lage eindleeftijd.

Uitkeringshiaat

Na eventuele arbeidsongeschiktheid blijkt dat een gekozen eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering van grote invloed kan zijn. Bij langdurige arbeidsongeschiktheid is er geen mogelijkheid om tussentijds de eindleeftijd te verlengen. Als dan zou blijken dat de gekozen eindleeftijd te beperkt is ontstaat er een niet gewenst probleem. Het hiaat tussen de einddatum van de uitkering van de AOV en de ingangsdatum van de pensioenrechten moet worden ingevuld. Op welke wijze dat in de praktijk moet plaatsvinden is niet altijd duidelijk, het zou erg vervelend zijn als een sociale uitkering dat hiaat op zou moeten vullen. Na vele jaren van hard werken en genieten van een verdiend inkomen kan dat een forse stap achteruit betekenen.

Conclusie

Daarom de aanbeveling om bij aanvang te kiezen voor een hogere eindleeftijd arbeidsongeschiktheidsverzekering, een tussentijdse aanpassing naar een lagere eindleeftijd is altijd mogelijk. Een tussentijdse verhoging van de eindleeftijd is, gezien de vereiste medische waarborgen, helaas niet altijd mogelijk.

Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte

Premie online berekenen

Verzuimverzekeringen offertes Premie Arbeidsongeschiktheid collectief offerte Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte Bedrijfsrechtsbijstand verzekering - premie Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen