Eruit! Je bent ziek.

Ontslag en verzuimIn het arbeidsrecht geldt een opzegverbod bij ziekte. Dit houdt in dat u als werkgever in de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid (ziekte) de overeenkomst niet mag opzeggen.

Hebt u echter met uw werknemer een arbeidsovereenkomst afgesloten voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld tot 1 november, dan eindigt deze arbeidsovereenkomst ook als hij ziek is. Er is hier dan geen sprake van een opzegging maar van een einde van de arbeidsovereenkomst van rechtswege.

Tot aan het einde van de overeenkomst bent u verplicht het loon te betalen en moet u samen met uw medewerker werken aan reïntegratie, als daar mogelijkheden voor zijn (ook al weet u dat de overeenkomst binnenkort eindigt).

Als uw medewerker ziek is bij einde van het dienstverband, dan moet u bij het UWV melden dat de werknemer ziek uit dienst gaat. Dit moet uiterlijk gebeuren op de laatste dag van het dienstverband. Het UWV neemt dan de begeleiding voor de reïntegratie over en uw werknemer ontvangt van het UWV ziekengeld. Uw eigen verzuimverzekering stopt natuurlijk ook met betalen.

Is de medewerker op het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt al zes weken of langer ziek, dan moet u aan de werknemer ook een reïntegratieverslag geven. Hierin staan de afspraken die u met de werknemer heeft gemaakt over zijn reïntegratie. De arbodienst kan behulpzaam zijn bij het opstellen van dit verslag en de medewerker moet het meenemen als hij voor een afspraak naar het UWV gaat. (Bron Arboned)