Inkomensretoriek politieke partijen

Inmiddels hebben politieke partijen hun verkiezingsprogramma gepresenteerd. Een geschikt moment om eens te kijken wat de verschillende partijen vinden van een aantal onderwerpen die voor Inkomensverzekeringen van belang zijn. Onderstaand een overzicht gemaakt door Ton Breitenfellner via weetwaarjeaantoebent.nl

 

CDA

Het CDA is net als in 2007 van mening dat de WGA privaat dient te worden uitgevoerd. Daarbij wordt gewezen op de voordelen die een privaat uitgevoerde WGA oplevert in combinatie met verzekering van de loondoorbetaling gedurende de eerste twee jaar van ziekte. Bedoeld is de  ketenbenadering waardoor het financiële belang voor werkgever en verzekeraar om vanaf het begin een maximale inspanning te leveren om uitval zoveel mogelijk te voorkomen dan wel te bekorten.

De WW zou omgevormd moeten worden waarbij de eerste periode een loondoorbetalingsplicht wordt. De duur van deze periode is afhankelijk van het arbeidsverleden. Dat levert een financiële prikkel op voor de werkgever om werknemers die overtollig worden of dreigen te worden, snel te herplaatsen. De financiële last moet verdeeld worden tussen werkgever en werknemer door de kosten van de loondoorbetaling te verrekenen met de ontslagvergoeding. Na de loondoorbetalingsperiode wordt de (publieke) WW beperkt tot 1 jaar. Over eventuele aanpassingen van het ontslagrecht wordt niet gesproken.

Het CDA is van mening dat ZZP’ers toegang dienen te krijgen tot adequate faciliteiten inzake arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioen.

Zoals verwacht wordt vastgehouden aan private uitvoering WGA. De WW-plannen waren al bekend gezien de vele uitspraken van E. van Hijum. Ook heeft het CDA wel eens eigen risicodragen WW genoemd. Dit laatste is overigens op dit moment de inzet van VNO/NCW. Als hiervoor het model van WGA-eigen risicodragen wordt gekozen bestaat wel het gevaar dat werkgevers zich gaan verzekeren op het moment dat het WW-risico  voorzienbaar is. Het CDA voorstel (loondoorbetaling bij werkloosheid) is verzekeringstechnisch minder complex en zou gecombineerd kunnen worden met een verzekeringsplicht. De opmerking over ZZP’ers is vrij behoudend.

 

Zie hieronder de partijprogramma’s van de PvdA, VVD, CU, D66, PVV en hun mening over de aspecten rondom inkomensverzekeringen. In een volgende weblog zullen we de mening van de partijen rondom AOW, pensioen en lijfrente behandelen.

PvdA

De PvdA noemt geen maatregelen voor private uitvoering van de WGA

De WW moet activerender worden. De PvdA wil daarvoor een nieuw sociaal akkoord sluiten met sociale partners. Eventuele loondoorbetaling WW door werkgevers is daarbij bespreekbaar! Het ontslagrecht blijft intact.

De PvdA is van mening dat ZZP’ers beter beschermd moeten worden via een verplichte wettelijke verzekering voor de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

De private uitvoering van de WGA heeft geen hoge prioriteit voor de PvdA. Wel opvallend is dat de mogelijkheid van een private WW opengehouden wordt. Meest opvallend is uiteraard het (toch wel onverwachte) pleidooi voor herinvoering van de WAZ. Dit terwijl er een breed draagvlak is voor keuzevrijheid voor ZZP’ers en brede erkenning dat de AOV-markt voldoende functioneert.

CU

De CU noemt (ook) geen maatregelen met betrekking tot de WGA.

Evenals de PvdA is de CU van mening dat de WW activerender moet worden. De partij presenteert hiervoor echter geen concrete plannen. Het ontslagracht wordt daarbij niet genoemd.

ZZP’ers moeten betere faciliteiten krijgen om collectieve verzekeringen af te sluiten.

Het programma van de CU is weinig concreet. Duidelijk is in ieder geval dat de CU niet zoals de PvdA een verplichte wettelijke regeling voorstelt voor ZZP’ers.

 

VVD

De VVD noemt de WGA niet specifiek maar vindt wel dat partijen een eigen verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het afdekken van financiële risico’s

Over de WW is de VVD duidelijk: de duur moet korter maar de uitkering kan omhoog. Het ontslagrecht wordt vergaand versoepeld: de route via de rechter (kantonrechtersformule) en via het CWI wordt afgeschaft. Er komt een vaste ontslagvergoeding van twee weken per gewerkt jaar met een maximum van een jaarsalaris met rechterlijke toetsing achteraf bij kennelijke onredelijkheid.

ZZP’ers worden gezien als volwaardige ondernemers. Daarbij is het onwenselijk dat zij worden verplicht aan een collectieve regeling deel te nemen.

Wat betreft de WGA dan wel verzekeringen in zijn algemeenheid is de VVD van mening dat er een grote eigen verantwoordelijkheid dient te zijn in de ‘verzekeringssfeer’. In het programma staat dat arbeidsongeschiktheidsverzekeringen tegen concurrerende en aantrekkelijke tarieven worden aangeboden en dat men vrij is om zich daar tegen te verzekeren.

D66

Net als de andere partijen met uitzondering van het CDA, formuleert ook D66 geen maatregelen met betrekking tot de WGA.

De WW verschuift qua karakter van inkomenszekerheid naar baanzekerheid en wordt korter (maximaal 1 jaar) maar ook hoger (waarschijnlijk 75 of 80% voor de eerste maanden en dan aflopend). Het ontslagrecht wordt aangepast: dat houdt in dat de preventieve ontslagtoets vervalt. Wel is een mogelijkheid van toetsing achteraf door de rechter of het ontslag redelijk was. D66 zegt verder niets over de uitvoering van de WW.

ZZP’ers worden in relatie tot de werking van de AOV-markt niet genoemd.

D66 is altijd voorstander geweest van private uitvoering en zal dat waarschijnlijk ideologisch nog steeds zijn, ook al staat er niets over in het programma. Onduidelijk is wat men met de WW wil qua uitvoering. Gezien de voorkeur voor private uitvoering zal een rol voor verzekeraars niet ongewenst zijn. Voor D66 zijn ZZP’ers geen speerpunt.

 

PVV

Ten slotte laat ook de PVV zich niet uit over specifieke sociale zekerheidsregelingen zoals de WGA.

Dat geldt ook voor de WW en voor ZZP’ers. De speerpunten liggen duidelijk elders.

Wel is de PVV duidelijk over het willen terugbrengen van de (kosten van) bureaucratie. In dat verband wil de PVV  het UWV/CWI afschaffen. De gehele uitvoering zou dan naar de gemeenten moeten. Dat geldt in ieder geval voor de WW. Voor de WIA/WGA ligt dat minder voor de hand. Afschaffing UWV zou daarom eerder private uitvoering  WIA (in ieder geval WGA) inhouden. Verder zal het duidelijk zijn dat de PVV niet voor een verplichte regeling voor ZZP’er is. Overigens spreekt de PVV zich duidelijk uit over de AOW: die blijft 65 jaar. De PVV noemt dit zelfs het ‘enige breekpunt’.