Minister werkt aan structurele aanpak wanbetalers zorgverzekering

Dr. A. Klink, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vandaag in een kamerstuk gericht aan de voorzitter van de Tweede Kamer aangekondigd dat hij met verschillende instanties in gesprek is over een oplossing voor het (groeiende) probleem van wanbetalers inzake de verplichte (basis)zorgverzekering.

De minister heeft al vast zelf wat nagedacht en geeft de volgende voorzet;
– Is er een premie-achterstand over een periode van minder dan 6 maanden dan legt de minister het probleem neer bij de zorgverzekeraar.
– Bedraagt de achterstandperiode meer dan 6 maanden dan wordt de zorgverzekeraar gecompenseerd uit “het potje van het zorgverzekeringsfonds”.

Om nu te voorkomen dat de achterstandsperiode meer dan 6 maanden gaat bedragen heeft de minister bedacht dat er een (nieuw) overheidsorgaan moet zijn die rechtstreeks op het inkomen van de wanbetaler een heffing kan leggen die gelijk staat aan de hoogte van de nominale premie voor de basisverzekering. De op die manier geinde bedragen worden dan weer gestort in “het potje van het zorgverzekeringsfonds” waaruit de zorgverzekeraar dan weer geld krijgt ter compensatie van de misgelopen (basis)premie.

De minister lijkt er over nagedacht te hebben. Ik zie alleen nog wel een hobbel. Het lijkt erop dat een premieachterstand van minder dan 6 maanden voor rekening zal gaan komen van de zorgverzekeraar. Het is dan niet moeilijk voor te stellen dat zo’n verzekeraar zijn misgelopen premie (kosten) toch gecompenseerd zal willen zien. Als er dan niet gegraaid kan worden in een of ander potje dan zal de goedwillende, braaf betalende, zorgverzekerde (u dus) dat gaan voelen in zijn portemonee (lees: premie) het volgende jaar.

Nog even verder sleutelen a.u.b. minister Klink.