No-risk polis voor iemand met “een vlekje”

De overheid wil gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers of medewerkers met een structurele functionele beperking aan het werk houden en helpen. Om dat te kunnen realiseren heeft de overheid een aantal stimuleringsmaatregelen voor de werkgever om gedeeltelijk arbeidsgeschikten of mensen met een functionele beperking in dienst te nemen.

De overheid heeft daar een mooi setje van maatregelen voor genomen:

  • Er is een No-risk polis. Kost niets maar geeft vele voordelen. Dit houdt in dat de werkgever de eerste vijf jaar bij ziekte van een arbeidsgehandicapte loondoorbetaling krijgt gecompenseerd vanuit het UWV. Bij mogelijke WIA instroom volgt geen gedifferentieerde premieverhoging door het UWV. (De No risk polis geldt trouwens ook voor medewerkers die minder dan 35 procent arbeidsongeschikt is. )
  • Verder biedt de overheid nog drie jaar lang een premiekorting als een WGA-er of een arbeidsgehandicapte in dienst neemt.
  • Voor een medewerker met een Wajong-uitkering ontvangt de werkgever nog een extra premiekorting en een levenslange No-risk polis.
  • Als de werkgever ook nog kan aantonen dat de premiekorting te weinig is om de mensen te re-integreren, dan is er nog een subsidiepotje genaamd “Subsidie Voorziening”.
  • En er is nog een mogelijkheid die heet “Proefplaatsing”. Bij twijfel kan een werkgever een arbeidsgehandicapte drie maanden op proef nemen. De arbeidsgehandicapte behoudt dan zijn uitkering en de werkgever is niet verplicht deze ook na die 3 maanden in dienst te nemen.