Ruzie & gedoe op de werkvloer oftewel Psychosociale Arbeidsbelasting

Psychosociale ArbeidsbelastingVoorkomen is beter dan genezen. Verzuim van medewerkers is voor elk bedrijf een grote kostenpost. Niet zelden zien we nog steeds onnodige ziekteverzuim om ons heen. Vooral Arbodiensten kunnen met adviezen helpen om dat verzuim te voorkomen. Hieronder een uitleg van Arboned over psychosociale arbeidsbelasting.

Menig Nederlander heeft wel eens te maken met ongewenste situaties, ook op de werkvloer. Het staat niet voor niets in de top 5 van arbeidsrisico’s.
Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid en het welzijn van hun medewerkers. Sinds 2007 zijn werkgevers dan ook verplicht om binnen het arbeidsomstandighedenbeleid aandacht te besteden aan psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Hieronder vallen vier thema’s:

  1. seksuele intimidatie,
  2. agressie & geweld,
  3. pesten en
  4. werkdruk.

Beginnen bij de bron
Wat betekent dat nu voor werkgevers, zo’n beleid voor PSA? In de praktijk houdt het in dat u een beleid moet voeren gericht op voorkoming van psychosociale arbeidsbelasting. En, als dat niet mogelijk is, moet u het zoveel mogelijk beperken. Daarvoor pakt u de bronnen aan die de belasting vormen. U kunt zelf de bronnen van PSA onderzoeken, bijvoorbeeld in de risico-inventarisatie en –evaluatie, en zelf de maatregelen treffen. Maar u kunt hiervoor ook een deskundige inschakelen die bekend is met de psychosociale problematiek op de werkvloer: de bedrijfsmaatschappelijk werker.

Bij het maken van het beleid moet u aandacht geven aan alle vier de thema’s. Maar wat zijn nu mogelijke oplossingen, en hoe geeft u vorm aan een beleid dat pesten tegengaat? U kunt bijvoorbeeld een gedragscode opstellen die uw medewerkers onderschrijven. Zo weet iedereen binnen het bedrijf wat gewenst en vooral ongewenst gedrag is. Meestal komen werkgever en werknemer er onderling wel uit. Is dat niet het geval, dan kan de werknemer een officiële klacht indienen. Een klachtenprocedure én klachtencommissie zijn namelijk onderdeel van een beleid op ongewenst gedrag.

Zelf doen?
Zoals eerder gezegd: u kunt het zelf doen. Wanneer de risicofactoren binnen uw bedrijf zijn vastgesteld, kunt u zelf maatregelen nemen en een beleid opstellen. U kunt hiervoor ook een deskundige inschakelen: de bedrijfsmaatschappelijk werker. Hij is bekend met de psychosociale problematiek op de werkvloer. Hij kan adviseren in het op te stellen beleid, ondersteunt bij het maken van een gedragscode en een protocol voor ongewenst gedrag. De bedrijfsmaatschappelijk werker beschouwt de psychosociale problematiek altijd vanuit het werk. Welk effect heeft het op het functioneren en hoe kunnen we die situatie het best verbeteren.

Naast een adviserende rol bij het opstellen van een beleid, kan een bedrijfsmaatschappelijk werker ook heel goed fungeren als lid van de klachtencommissie of als vertrouwenspersoon. Een onafhankelijke deskundige die een luisterend oor biedt en helpt bij het bespreekbaar maken van het probleem.

Vragenlijst
Om op een eenvoudige manier te zien of het beleid dat u hebt vastgesteld voor PSA voldoet aan de wettelijke normen, heeft Arboned een vragenlijst opgesteld. Na het invullen ervan hebt u een beeld van de stand van zaken. Zij nemen daarop aansluitend contact met u op om een en ander te verduidelijken of samen met u afspraken over een plan van aanpak te maken.

Heeft u er alles aan gedaan om verzuim te voorkomen dan kunt u desondanks nog steeds geconfronteerd worden met verzuimkosten. Hier is meer informatie over verzuim en verzuimverzekeringen te vinden op onze website.