Ziek worden van het werk

Jaarlijks lopen in Nederland naar schatting 25.000 werknemers een beroepsziekte op. Steeds meer van die werknemers dienen een claim in tegen hun werkgever. Een hele stoet aan deskundigen hebben getracht deze schadeclaims te onderzoeken en daar kwamen voor de liefhebber best een paar interessante conclusies te voorschijn.

  • Ze stelden vast dat beroepsziekten in de bestudeerde dossiers niet slechts te wijten waren aan ongezond werk, maar waren ontstaan door een combinatie van slechte arbeidsomstandigheden, hoge werkdruk en slechte werkverhoudingen.
  • Daarnaast bleek de kwaliteit van de arbozorg in de onderzochte bedrijven ver beneden peil.
  • Ook in de behandelende sector weet men vaak geen raad met beroepsziekten: het duurt doorgaans enkele jaren voordat een medisch specialist een beroepsziekte vaststelt.
  • Meestal werden werknemers met werkgerelateerde klachten simpelweg herplaatst in dezelfde slechte arbeidsomstandigheden, waardoor de gezondheidsklachten verergerden.
  • In tegenstelling tot wat de onderzoekers verwachtten, vormen financiële redenen niet het hoofdmotief om een claim in te dienen. De motieven van werknemers zijn vooral sociaal-emotioneel van aard. Te denken valt met name aan de verwerking van leed en pijn die zijn veroorzaakt door de beroepsziekte en door de ontkenning van de klachten door werkgever, bedrijfsarts en medisch specialisten.

Werknemers voelen zich dus vooral slecht behandeld, zijn daarover kwaad en dienen daarom een claim in.

Alle “Zorg” partijen kunnen zich deze tik op de vingers aantrekken. Natuurlijk wordt in het rapport (PDF) een rijtje aan aanbevelingen gedaan. Rutte c.s. kunnen hier al de eerste besparingen vinden. (bron beroepsziekten.nl)