Verzekerd uitvliegen

Kan een student via de ouders verzekerd blijven?

Ja. Als een student nog bij de ouders thuis woont, dan kan dat vaak wel. Als een student uit huis gaat, kan dat bij sommige verzekeringen soms zo blijven. Er hoeft dan geen aparte verzekering af te worden gesloten. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen uitwonende studerende kinderen en kinderen die om andere reden op zichzelf zijn gaan wonen. Ook kan sprake zijn van een maximumleeftijd.

Zorgverzekering vanaf 18 jaar.
Tot de achttiende jaar van een student is die verzekerd op de zorgverzekering van de ouders. Het maakt daarbij niet uit of hij of zij thuis woont, of op kamers. Is de student achttien jaar of ouder dan moet ie zelf een zorgverzekering afsluiten.Als gesproken wordt over een zorgverzekering, dan wordt de basisverzekering bedoeld. Daarmee is de student verzekerd tegen de kosten van ‘gewone’ medische zorg zoals van de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek.
Let op: het hebben van zo’n zorgverzekering is vanaf je achttiende jaar wettelijk verplicht.

Hieronder nog iets over het wel/niet verzekeren van de studenten inboedel en de noodzakelijke aansprakelijkheidsverzekering.Inboedel verzekeren?
Op je kamer heb je meer waardevolle spullen staan dan je op het eerste gezicht zou denken. Tel de waarde van bijvoorbeeld je boeken, cd’s, dvd’s, audio- en videoapparatuur, computer, mobieltje en alle andere zaken maar eens bij elkaar op.

Aansprakelijkheidsverzekering nodig?
Als je ouders een gezinsaansprakelijkheidsverzekering hebben, dan ben jij daarop meeverzekerd als je op kamers woont voor je studie en als je ongehuwd bent. In alle andere gevallen moet je voor je eigen aansprakelijkheidsverzekering zorgen.

Deze verzekering vergoedt de schade die een ander door jouw schuld of toedoen lijdt. Ook de schade die een huisdier veroorzaakt valt onder de dekking. De aansprakelijkheidsverzekeraar vergoedt bijvoorbeeld de schade als je per ongeluk een bal door de ruit van de buren schopt, als je hond iemand bijt, als je een voorwerp van een ander omstoot of als je iets omgooit wat vlekken maakt. Ook wanneer je als niet gemotoriseerd verkeersdeelnemer schade maakt, bijvoorbeeld je rijdt met je fiets tegen een voetganger of geparkeerde auto of je loopt als voetganger een fietser omver.

Bijna alle schaden die je aan een ander toebrengt, vallen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Bijna, want de verzekering geldt niet als je met een motorvoertuig aan het verkeer deelneemt. Daarvoor heb je een aparte auto- of bromfietsverzekering nodig. Ook valt de schade die je opzettelijk veroorzaakt niet onder de dekking.

De aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering voor particulieren. Dat betekent dat schade die ontstaat tijdens de uitoefening van je beroep, niet wordt vergoed. Ook hiervoor geldt, dat daar aparte verzekeringen voor bestaan. Jouw werkgever is daar verantwoordelijk voor.
Document