Tips bij contractverlenging

Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV) worden steeds goedkoper. Premieverschillen tussen de verzekeraars lopen daardoor steeds verder op. Toch is het niet eenvoudig om zomaar te stoppen met een bestaande (dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering. De meeste verzekeraars passen de premie alleen aan bij contractverlenging. Een paar tips.

Eerst een voortzettingsofferte

Vraag ruim voor het einde van de contractperiode (vaak 5 jaar) een voortzettingsofferte tegen actuele premies. Het voordeel is dat dan er wel een structureel lagere premie wordt aangeboden maar veel geen extra medische waarborgen zoals een keuring of een gezondheidsverklaring worden gevraagd. Best handig als u een medisch “vuiltje’ hebt.

Dan een alternatieve offerte

Vraag elders een alternatieve offerte voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering op. Let goed op verschillen in voorwaarden want die zijn soms moeilijk zichtbaar. Helaas zal die nieuwe verzekeraar wel medische waarborgen vragen. Bent u echter gezond en goedgekeurd dan is er niets aan de hand en kunt u (dan pas!) de oude verzekering opzeggen.

Denk niet slim te zijn en de uitkeringen te verlagen naar een minimumbedrag, en de rest bij een andere verzekeraar te verzekeren. Verzekeraars kennen de truc en zullen dat niet zomaar toelaten.

Wilt u meer weten over de gemiddelde leeftijd van ondernemers met een AOV en beroepsklassen; zie bij

Ondernemers met een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden steeds ouder. Die conclusie valt af te lezen uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS). De gemiddelde leeftijd van mensen met een AOV lag de afgelopen jaren rond de 41, maar is intussen gestegen naar 42 jaar, terwijl het aandeel ‘jonge’ verzekerden daalt.

Het merendeel van de verzekerden (79 procent) heeft zich zowel voor rubriek A (het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid) als voor rubriek B (de daaropvolgende jaren) verzekerd. Zo’n achttien procent had zich vorig jaar niet verzekerd voor rubriek A en slechts drie procent had geen dekking voor rubriek B. De mensen zonder A-dekking komen vooral voor in de beroepsklassen met het laagste risico op arbeidsongeschiktheid.

De meeste verzekeraars hanteren een vier-beroepsklassenindeling (al is de indeling niet bij alle verzekeraars gelijk). Onder beroepsklasse 1 vallen beroepen met het minste risico op arbeidsongeschiktheid en in beroepsklasse 4 beroepen met het hoogste risico. In de cijfers over 2008 valt op dat de gemiddelde leeftijd in alle vier klassen is gestegen. Opmerkelijk is bovendien dat het aandeel verzekerden tussen de 41 en 55 jaar steeds groter wordt, terwijl het aandeel jongere mensen (tot en met 35 jaar) juist daalt. De gemiddelde ‘arbeidsongeschiktheidsleeftijd’ is het laagst in beroepsklasse 4 (39 jaar) en het hoogst in klasse 2 en 3 (ruim 43 jaar).