Verzuim verzuim niet!

Een zieke werknemer is voor elke werkgever een fors probleem. Niet alleen financieel maar ook organisatorisch en administratief. Een werkgever dient immers te voldoen aan de Wet Poortwachter. Klik hier voor een schematisch overzicht. Maar wat is die Wet Poortwachter nu precies?

Vroeger, aan het begin van deze eeuw was ziekteverzuim binnen een onderneming nog steeds een groot probleem. Maatregelen als de WULBZ en het PEMBA complex hadden hier slechts deels voor verlichting gezorgd. Wat vooral contraproductief werkte was de onduidelijkheid over rechten en plichten bij verzuim en actie en verantwoordelijkheden. Wie deed nu wat? En vooral wanneer gebeurde er nu wat? En waarom was de rol van de Arbodienst zo bepalend terwijl er toch echt een “probleem” lag tussen werkgever en werknemers?

Logische vragen waarop de Poortwachter een helder antwoord probeert te geven. Immers de Poortwachter (wettekst) biedt duidelijkheid en creëert een speelveld voor alle bij verzuim betrokken partijen. En niet vrijblijvend! Iedereen speelt zijn rol en die rol wordt bij voortduring getoetst. Ook al omdat de Poortwachter de basis bood voor particulier initiatief en de inzet van re-integratiebedrijven. En niet in het minst omdat de Poortwachter in de administratieve doolhof rond verzuim een duidelijke uitweg biedt.

Het verzuim daalde spectaculair vanaf de eerste dag dat Poortwachter in gang werd gezet. Toch zijn er nog veel zaken voor verbetering vatbaar. De werkgever doet er daarom goed aan alle partijen te blijven controleren. Bij ziekte van een werknemer bemoeien zich immers veel partijen met het hersteltraject. Huisarts, specialist, diverse soorten “peuten”, arbodienst, het re-integratiebedrijf en de verzekeraar. Blijf als werkgever het initiatief houden in het herstelproces want dat beperkt de kosten en verhoogt de kwaliteit van de re-integratie. Ook blijft het zorgen voor een blijvend lagere premie voor de verzuimverzekering. (bron wetenwaarjeaantoebent.nl)