Fruitboomschouderklachten

Praktische casussen over de werking van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij schade, spreken meer aan dan algemene folders en brochures. Hieronder een voorbeeld van zo’n schadegeval én de oplossing.

Een 44-jarige fruitkweker runt in zijn eentje zijn bedrijf. Alleen in de oogsttijd maakt hij gebruik van tijdelijk personeel, zoals scholieren en vutters.
Tijdens een voetbaltraining in mei 2005 valt de fruitkweker op zijn linkerschouder. De schouderklachten zijn dusdanig ernstig dat hij zich volledig arbeidsongeschikt meldt. In juli valt hij tijdens een motorrit opnieuw op zijn linkerschouder. De klachten verergeren: het lukt hem niet meer om zijn arm boven borsthoogte te heffen en kratten met appels te tillen.Klachten houden aan.

De kweker hervat gedeeltelijk zijn werkzaamheden tegen de tijd dat de appels bovenin de boom rijp zijn om geoogst te worden. Dat gaat hem erg moeizaam af. Later in het seizoen, als ook de lager hangende appels rijp zijn, is hij wel inzetbaar als plukker. Na de oogsttijd breekt de tijd van planten, rooien en snoeien aan. Of dit lukt met de schouderklachten moet nog blijken. De impact op zijn dagelijkse functioneren in de boomgaard is daarom nog niet goed in te schatten.

De kweker wordt voor 35% – 45% arbeidsongeschikt verklaard. Bovendien is nu duidelijk geworden dat zijn schouderklachten niet meer zullen verdwijnen.

Oplossing
De arbeidsdeskundige van de verzekeraar concludeert dat de kweker niet meer boven schouderhoogte kan werken.
De oplossing is om een rijdende hoogwerker aan te schaffen. De kweker kan dan zonder tijdverlies de hoog in de boom hangende appels plukken en snoeiwerkzaamheden uitvoeren. De verzekeraar betaalt de investering en kan de arbeidsongeschiktheidsuitkering stoppen.