Waarom een WGA Eigen Risicodrager Verzekering zo’n enorm goed idee kan zijn

De WGA eigenrisicodragersverzekering is een verzekering voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA. U bent als werkgever standaard verzekerd bij het UWV, maar kunt ervoor kiezen eigenrisicodrager te worden. Dat betekent dat u voor een deel zelf verantwoordelijk bent voor de uitkeringen. En voor andere zaken waar u mee te maken krijgt als uw werknemer lang ziek is. Een WGA Eigen Risicodrager Verzekering sluit aan aan op de verplichtingen die eigen-risicodragers hebben. Kiest u ervoor om eigenrisicodrager te zijn voor de WGA? Dan betaalt u minder WGA-premie. De WGA-premie bestaat uit twee delen:

  • De basispremie. Iedere werkgever betaalt hetzelfde bedrag aan basispremie.
  • Een gedifferentieerde premie. Deze premie is voor iedere werkgever anders. Het bedrag hangt af van het aantal werk¬nemers met een WGA-uitkering dat een werkgever heeft.

Als eigenrisicodrager betaalt u alleen de basispremie en geen gedifferentieerde premie. In plaats van gedifferentieerde premie betaalt u een verzekeringspremie. Deze is niet altijd lager dan de gedifferentieerde premie. Het grote verschil is dat bij een arbeidsongeschikte werknemer op termijn de gedifferntieerde premie voor het bedrijf zeer drastisch kan stijgen. De verzekeringspremie blijft in principe constant. Met een verzekering voorkomt u  het risico van sterk stijgende gedifferentieerde premies op de wat langere termijn. Dit kan om heel veel geld gaan. Denk aan duizenden tot tienduizenden euro’s per jaar.
Vanaf het moment dat u geen gedifferentieerde WGA-premie betaalt, bent u eigenrisicodrager. Dat betekent het volgende.

  • U betaalt zelf de WGA-uitkeringen. Ook de WGA-uitkeringen die het UWV tot dan toe betaalde. Dit geldt alleen als het UWV ze korter dan 10 jaar heeft betaald.
  • U doet wat u volgens de wet moet doen om uw zieke werknemers weer aan het werk te helpen.
  • U voert een aantal taken uit die het UWV normaal uitvoert. Voor de overheid bent u dan Zelfstandig Bestuursorgaan. Dit betekent dat u zelf maatregelen mag nemen als een zieke werknemer niet genoeg zijn best doet om meer te gaan werken. U mag zo’n werknemer bijvoorbeeld minder uitkering geven. Ook moet u werknemers laten weten hoe ze bezwaar kunnen maken tegen uw beslissingen. Daarvoor moet u een beroepsprocedure opstellen.

Nu hebt u twee mogelijkheden:

  • U betaalt zelf de uitkeringen voor zieke werknemer. En u voert zelf de taken uit waarvoor u verantwoordelijk bent als u eigenrisicodrager bent. U moet dan wel voor een bank-garantie zorgen.
  • U kunt dit eigen risico verzekeren met een WGA Eigen Risico Verzekering.

Wat krijgt u met een WGA Eigen Risicodrager Verzekering?

U krijgt van de verzekeraar wat de wet van u vraagt als u eigenrisicodrager bent voor de WGA. Dat betekent vaak het volgende (uiteraard afhankelijk van wat een verzekering in de verzekering precies aanbiedt) :

  • De verzekeraar betaalt de WGA-uitkering. Bovendien betaalt de verzekeraar de werkgeverspremies die u bovenop de uitkering moet betalen, zoals WW-premies. Dat doet de verzekeraar alleen als het om wettelijk verplichte premies gaat. Er worden dus geen geen werkgeverslasten betaald die secundaire arbeidsvoorwaarde zijn. U kunt extra werkgeverslasten vaak meeverzekeren. Bijvoorbeeld het werkgeversdeel van de pensioenpremie. Dat mag vaak tot 20% van de loonsom.
  • De verzekeraar helpt u om uw zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. De verzekeraar heeft contact met specialisten die direct kunnen helpen, bijvoorbeeld met arbeidsdeskundigen, mediators en psychologen. Bovendien adviseert de verzekeraar u, bijvoorbeeld over hoe u de werkplek zo kunt aanpassen dat uw zieke werknemer zijn werk wel kan doen.
  • De verzekeraar kan ook de kosten betalen om zieke werknemers weer aan het werk te krijgen. Helemaal of een deel ervan. U moet de verzekeraar dan wel vooraf toestemming vragen om die kosten te maken.
  • De verzekeraar kan u ondersteunen als u een conflict krijgt met een zieke werknemer en u als Zelfstandig Bestuursorgaan moet optreden. De verzekeraar adviseert u bijvoorbeeld als u een werknemer minder uitkering wilt geven omdat hij niet genoeg doet om weer te gaan werken. De verzekeraar betaalt ook de kosten van bijvoorbeeld een juridische procedure.

Als u zelf het risico draagt voor de WGA, moet u een garantieverklaring aan de Belastingdienst sturen. Met deze verzekering doet de verzekeraar dat vaak voor u.
U mag 2x per jaar stoppen met de gedifferentieerde premie en overstappen op het eigen risico. Dat mag op 1 januari en 1 juli.