Drie keer per week 20 minuten

Zieke werknemers kunnen voor bedrijven aardige kostenposten zijn. Want ook zieke werknemers hebben rechten. En bedrijven kunnen maatregelen nemen om de financiële gevolgen van ziekte zoveel mogelijk te beperken.

Zo is er bijvoorbeeld de Workability Index. De Work Ability Index (WAI) is een vragenlijst die meet hoe werknemers lichamelijk en geestelijk in staat zijn hun werk te doen (workability). De WAI is onderdeel van een breed concept van werkvermogen. Het concept levert een bijdrage aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers door het werkvermogen in kaart te brengen. Recent onderzoek heeft verder uitgewezen dat als alle werknemers in Nederland drie keer per week 20 minuten bewegen (sporten dus) dat dit de BV Nederlanden iets van een miljard euro kan opleveren. En andersom.

Mochten werknemers toch ziek worden dan geleden er spelregels:  Bij ziekte van de werknemer moet de werkgever 104 weken het loon doorbetalen. De hoogte van de doorbetaling wordt vaak bepaald door de afspraken in de cao. Als er geen cao-afspraken gelden, zijn er wettelijke afspraken waar de werkgever zich ten minste aan dient te houden zoals:

  • De werknemer heeft in elk geval recht op 70% van het maximumdagloon. Het maximumdagloon is het maximale loon per dag waarmee uitkeringsinstanties rekenen als ze de hoogte van uw uitkering volgens de werknemersverzekeringen bepalen. Sinds 1 juli 2011 is het dagloon € 190,32.·
  • De werkgever hoeft niet meer te betalen dan 70% van het maximumdagloon. De werkgever mag met de werknemer afspreken dat er tijdens de eerste twee ziektedagen geen recht op loon bestaat.Deze wettelijke regels gelden als minimum, waarvan niet ten nadele maar wel ten voordele van de werknemer mag worden afgeweken. In de praktijk wordt het loon vaak op basis van cao-afspraken vanaf de eerste ziektedag in het eerste ziektejaar volledig doorbetaald.

Tussen het kabinet en de werkgevers- en werknemersorganisaties is afgesproken dat de zieke  werknemer over de eerste twee ziektejaren samen in totaal niet meer ontvangt dan 170% van het loon. Ook hier wordt ook in de cao regelmatig van afgeweken.De afspraken over de loondoorbetaling bij ziekte worden in de praktijk vooral bepaald door de afspraken in de betreffende cao. Actuele cao-afspraken op caoweb.sdu.nl of overheid.nl. Dit risico kan een werkgever verzekeren met een ziekteverzuimverzekering.

Laat u eens informeren. Wij werken transparant, zonder provisie en spreken van te voren helder af wat de vergoeding voor onze werkzaamheden is.

Bron: wetenwaarjeaantoenbent.nl