Een zieke oproepkracht wil geld zien

 

Stel uw oproepkracht is ziek en eist een verzuimuitkering….

De term oproepkracht is geen wettelijk begrip, maar een verzamelnaam voor verschillende vormen van min of meer losse arbeidsverhoudingen. Kenmerkend voor de oproepkracht is dat hij

  1. geen werkgarantie en
  2. geen verschijningsplicht heeft en dat hij
  3. incidenteel of onregelmatig werkzaam is.

Of er bij een oproepkracht sprake is van een arbeidsovereenkomst, is niet altijd duidelijk. Vaak is er namelijk sprake van een mondelinge overeenkomst. Maar ook als de overeenkomst wel schriftelijk is vastgelegd, blijkt de praktijk vaak anders dan werkgever en werknemer zijn overeengekomen.

Bepalend is onder welke feitelijke omstandigheden de oproepkracht werkzaam is en hoe het arbeidspatroon eruit ziet.

Er is sprake van een arbeidsovereenkomst als aan alle volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • uw werknemer is verplicht om de arbeid persoonlijk te verrichten;
  • uw werknemer staat tijdens die arbeid in een gezagsverhouding tot u.
  • er wordt door u loon betaald.

Is er sprake van een arbeidsovereenkomst, dan heeft uw werknemer recht op loon. In geval van ziekte heeft de werknemer recht op doorbetaling van het loon zolang de arbeidsovereenkomst voortduurt, maar ten hoogste gedurende 104 weken. Verzuimverzekeringen zijn het slot op de deur om niet een financiële zeperd te halen met een oproepkracht.

Wanneer u kunt aantonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst of vanaf het moment dat de arbeidsovereenkomst eindigt, ontstaat in principe recht op een Ziektewetuitkering. Na afloop van de arbeidsovereenkomst kan er wel recht op een Ziektewetuitkering ontstaan, maar niet eerder dan vanaf de derde dag van arbeidsongeschiktheid. Een oproepkracht die:

  • wegens orgaandonatie niet kan werken;
  • ongeschiktheid is als gevolg van een zwangerschap of direct aansluitend op de bevalling nog arbeidsongeschikt is
  • arbeidsgehandicapte of structureel functioneel beperkt is en ziek wordt;

heeft recht op een Ziektewetuitkering, ook als er een arbeidsovereenkomst is. In dat geval mag u de uitkering in mindering brengen op het loon dat u verplicht bent door te betalen. (bron Weetwaarjeaantoebent.nl)