Zorg vergoeding 2008 basispakket

Zorg vergoedingMet vaste regelmaat blijken mensen niet op de hoogte te zijn van de exacte vergoeding in het basispakket. Dat is niet vreemd want dat wijzigt jaarlijks.

Nu zijn wij op vrijdag liever lui dan moe dus maken we het ons zelf maar eens makkelijk. We hebben een lijstje gemaakt van de belangrijkste extra’s. Alle dekkingen basispakket staan trouwens hier netjes op een rij op de onvolprezen website KiesBeter.nl.

Extra in het Basispakket Zorg 2008

  • Anticonceptie in basispakket
  • Geneeskundige ggz in basispakket
  • Eenvoudige loophulpmiddelen blijven vergoed
  • De eerste ivf-behandeling wordt vergoed
  • Meer uren voor de kraamzorg
  • Leeftijdsgrens jeugdpakket tandarts van 18 naar 21 jaar
  • No-claim is vervallen: nu verplicht eigen risico

Hieronder nog even een uitleg voor elk van deze extra’s en hier een premieopgave.

No-claim vervalt: nu verplicht eigen risico

De no-claimregeling vervalt en wordt volgend jaar vervangen door een verplicht eigen risico van 150 euro per jaar. Daarnaast kan nog steeds gekozen worden voor een ‘gewoon’ eigen risico , net als in 2008.

Het verplicht eigen risico geldt, net als de no-claim, alleen voor verzekerden van 18 jaar en ouder. Het consult bij de huisarts, kraamzorg, verloskundige zorg en tandheelkundige zorg tot 22 jaar vallen niet onder het verplicht eigen risico. Voor alle andere vormen van zorg uit het basispakket geldt dit eigen risico wel.

De eventuele teruggave van de no-claim over 2007 vindt plaats rond maart 2008. En die heeft iedereen dus nu ontvangen.

In de nieuwe regeling worden chronisch zieken financieel gecompenseerd. De compensatie geldt alleen voor chronisch zieken die langdurig geneesmiddelen gebruiken. Ook verzekerden die langdurig in -instellingen verblijven, krijgen een compensatie. Rechthebbenden ontvangen in het laatste kwartaal van 2008 automatisch een compensatie van maximaal 47 euro van het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten. Een aparte aanvraag is dus niet nodig. Het CAK zal na de zomervakantie van 2008 berekenen wie in aanmerking komen voor de compensatie.

Anticonceptie in basispakket 2008

De pil, het spiraaltje en het pessarium (anticonceptie) voor vrouwen van alle leeftijden zit in het basispakket.

GGZ: Geneeskundige ggz in basispakket

De geneeskundige geestelijke gezondheidszorg valt per 1 januari 2008 volledig onder de Zorgverzekeringswet. Dat betekent dat u vanuit de basisverzekering recht heeft op vergoeding van:

  • de eerste acht behandelingen eerstelijnspsychologische zorg (van een eerstelijns- of gezondheidszorgpsycholoog). De eigen bijdrage bedraagt 10 euro per consult. Er is geen verwijzing van de huisarts nodig;
  • behandeling door een vrijgevestigd psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater (de tweedelijns GGZ-zorgaanbieders). Deze zorg valt tot 1 januari 2008 nog onder de AWBZ. Een verwijzing van de (huis)arts is hier wel nodig.

De zorg voor mensen die langer dan een jaar in een GGZ-instelling verblijven, blijft onder de AWBZ vallen. Dit is de niet geneeskundige GGZ.

Hulpmiddelen: Eenvoudige loophulpmiddelen blijven vergoed

Rollators en andere mobiliteitshulpmiddelen blijven net als in 2007 in het basispakket.

IVF: De eerste ivf-behandeling

De eerste reageerbuisbevruchting is sinds 2007 en dus ook in 2008 vanuit het basispakket vergoed.

Kraamzorg: Meer uren

In het basispakket komen meer uren voor kraamzorg. Deze zorg valt niet onder het verplichte eigen risico. (De vervanger van de no-claim.)

Premies stijgen

De zorgpremies gaan in 2008 omhoog. Deze stijging wordt gedeeltelijk opgevangen door een hogere zorgtoeslag.

Ook de inkomensafhankelijke bijdrage gaat naar verwachting omhoog. Voor werkenen stijgt dit van 6,5% naar 7,2%, voor gepensioneerden van 4,4% naar 5,1%.

Tandzorg: Leeftijdsgrens jeugdpakket tandarts van 18 naar 21

Verzekerden tot en met 21 jaar hebben recht op het uitgebreide jeugdpakket aan tandheelkundige zorg. Deze zorg valt niet onder het verplichte eigen risico. (De vervanger van de no-claim.)

(Bron Kiesbeter.nl)