Wie wint er met touwtrekken?

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zijn verhoudingsgewijs verzekeringen met een hoge premie. Kritisch de zin en onzin van een dergelijke verzekering beoordelen, kan een flinke besparing opleveren.

Even de theorie: een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt alleen de financiële gevolgen van fouten die iemand maakt bij de uitoefening van zijn beroep. Dus schade aan goederen of letselschade valt niet onder zo’n verzekering.

De start. Eerst is het verstandig te kijken naar de start van een opdracht want daar ligt al vaak een belangrijk moment om veel problemen te vermijden. Als een beroepsbeoefenaar (of ZZP-er) zich laat inhuren, is het verstandig dat de de opdrachtgever goed weet wat zij wel en niet tot haar verantwoordelijkheid vindt horen. Omschrijf die opdracht nauwkeurig in de offerte/opdracht zodat er later geen misverstanden over ontstaan. Vergeet niet ook bij wijzigingen tussendoor die opdracht schriftelijk vast te leggen.

Leveringsvoorwaarden. Een beroepsbeoefenaar doet er verstandig dienstenvoorwaarden mee te zenden. Die zijn vaak standaard te krijgen bij een branchevereniging of bij de Kamer van Koophandel. Vaak kan een beroepsbeoefenaar (of ZZP-er) daarmee de aansprakelijkheid al flink beperken. Een beroepsbeoefenaar doet er verstandig aan de aansprakelijkheid in die voorwaarden tot een maximum in te perken. Natuurlijk moet dat wel een redelijke grens zijn anders werkt het niet bij een rechter. Die kijkt bij geschillen altijd of de dienstenvoorwaarden van haar redelijk en billijk waren.

Fouten….

Fouten. Bij een opdracht kunnen natuurlijk fouten worden gemaakt. Een kleine fout kan al snel een hele forse financiële schade veroorzaken. Maar ook als een beroepsbeoefenaar zelf vindt dat er geen fout is gemaakt heeft, kan de opdrachtgever daar een andere mening over hebben. Zeker als het om een grote financiële schade gaat, moet men er zich juridisch tegen verzetten. Dus in beide gevallen, terecht of onterecht, komt men in een juridisch traject terecht. Als er een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is, zal dat traject overgenomen worden door de verzekeraar. Die wil namelijk alleen maar de schade vergoeden als men ook echt aansprakelijk was voor de schade. Die verzekeraar zal dus juridisch alles uit de kast halen om dat goed te onderzoeken. Dat kost veel geld dus alleen om die reden kan een verzekering praktisch zijn.

Veel opdrachtgevers willen overigens graag vooraf zien dat er een verzekering is gesloten omdat ze het risico hebben dat hun partij een kale kip is waar ze niet van kunnen plukken. Doordat een beroepsbeoefenaar (of ZZP-er) vaak werkt in een eenmanszaak-vorm zal ook het eigen privé vermogen (het huis en spaargeld) een financieel risico lopen.

Is men daadwerkelijk ook aansprakelijk en is er een dergelijke verzekering dan keert de verzekeringsmaatschappij het schade bedrag uit aan de opdrachtgever.

Waar moet op gelet worden bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
De spoeling van verzekeraars is vrij dun. Er zijn maar een paar verzekeringsmaatschappijen die deze verzekeringsvorm aanbieden. Een beroepsbeoefenaar (of ZZP-er) doet er verstandig aan te eerst even op zoek gaan naar een verzekeraar die het soort werk wil verzekeren. Hoewel de hoogte van een premie natuurlijk van belang is, lijkt het interessanter te kijken naar wat wel en (vooral) was niet verzekerd is volgens de verzekeraar. (bron FD interview)