FNVPZOAOV

FNV Zelfstandigen en PZO bieden ZZP-ers een basisverzekering voor zelfstandigen aan. De kosten zijn laag, tussen de veertig en zestig euro per maand, maar de verzekering dekt dan ook slechts voor een periode van maximaal twee jaar en vergoedt maximaal 30.000 euro per jaar. “De meeste mensen zijn korter ziek”, verklaart FNV.

De meesten zijn inderdaad korter ziek. Maar een maximale vergoeding van 2 jaar biedt nauwelijks soelaas bij ziekte/arbeidsongeschiktheid en kent alleen nadelen. Juist de keuze om de uitkeringsduur te beperken, is een vreemde keuze. Er zijn veel betere mogelijkheden om de premiehoogte te verlagen. Denk maar eens aan:

  • Het beperken van de uitkeringsdrempel;
  • Een ander AO-criterium;
  • Een langere wachttijd;
  • Een lager verzekerd bedrag;
  • Wijzigen indexering;
  • etc.

Juist de keuze om de duur te beperken tot 2 jaar kan elke ZZP-er in grote problemen brengen. De FNV zegt dat het storm loopt. Dat mag zo zijn maar we zijn benieuwd of al de ZZP-ers die deze arbeidsongeschiktheidsverzekering sluiten ook de alternatieven hebben gezien.  Twijfelt u? Wij kunnen u die verschillen wel tonen. Ook kunnen we berekenen hoe snel u na 2 jaar in de bijstand terecht komt.

Dat arbeidsongeschiktheid soms ook pas veel later wordt erkend, blijkt uit onderstaand verhaal. Na 12 jaar lijken de slachtoffers nu pas een uitkering te mogen verwachten.

Drie werkneemsters, die arbeidsongeschikt zijn geworden door een schadelijke stof die op hun werk vrijkwam, krijgen na twaalf jaar een schadevergoeding van de Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed in Emmeloord (NAK).

Dat heeft het gerechtshof in Arnhem na een langslepende procedure bepaald, zo heeft FNV Bureau Beroepsziekten dinsdag laten weten. De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

Arbeidsomstandigheden

De vrouwen hadden last van concentratie- en geheugenklachten, chronische vermoeidheid en gewrichtsaandoeningen. De klachten werden veroorzaakt door stof die vrijkwam bij de verwerking van grasmonsters. Deze stof bevatte giftige schimmels.

De werkneemsters kregen voor het eerst klachten rond de verhuizing van het laboratorium van het NAK in 1998 van Ede naar Emmeloord. Toen was in de oude vestiging de afzuiging geruime tijd afgekoppeld en in het nieuwe pand was de aansluiting niet goed. Daardoor was de concentratie schimmels in het laboratorium veel te hoog.

Met de hulp van het Bureau Beroepsziekten stapten de vrouwen naar de rechter. Die stelde hen aanvankelijk in het ongelijk. Maar in hoger beroep bepaalde het hof in Arnhem dat het NAK nalatig was geweest en schadevergoeding moet betalen. In afwachting van de definitieve vaststelling van de schade moet NAK de vrouwen een voorschot van in totaal 40.000 euro betalen.

Het NAK Is inmiddels in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. (bron ANP)