Do’s & don’ts met je partner

Wij schrijven met regelmaat over de financiële gevolgen van echtscheiding. Het kan geen kwaad om de regels met betrekking tot de verdeling van pensioenen bij echtscheiding nog even kort op een rijtje te zetten. Er is intussen specifieke wetgeving die aangeven wat de do’s & don’ts zijn. Voordat deze wetgeving van kracht werd, was vooral de jurisprudentie van groot belang.

Zo zit het ook alweer:

  • Scheidingen vóór 27 november 1981: ik ben voor 1981 gescheiden, heb ik dan recht op een deel van het pensioen van mijn ex-partner?
  • Scheidingen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995: ik ben in 1990 gescheiden, heb ik dan recht op een deel van het pensioen van mijn ex-partner?
  • Scheidingen na 1 mei 1995: ik ben in 1996 gescheiden, heb ik recht op een nabestaandenpensioen als mijn ex-partner komt te overlijden?
  • Scheidingen na 1 mei 1995: ik ben gescheiden. Heb ik recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van mijn ex-partner?

De pensioenuitvoerder betaalt het verdeelde ouderdomspensioen te zijner tijd rechtstreeks uit aan beide ex-partners. Om rechtstreeks te kunnen uitbetalen, moet de pensioenuitvoerder van uw scheiding op de hoogte zijn. U moet daarom de pensioenuitvoerder binnen twee jaar na de scheiding het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen‘ toesturen.

Dit formulier en de bijbehorende brochure ‘Verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding’ kunt u bij uw pensioenuitvoerders aanvragen of via Postbus 51 of telefonisch op 0800 – 8051 (gratis; maandag t/m vrijdag van 09.00 – 21.00 uur). Bron site van het Ministerie van Justitie.

U kunt ons ook altijd even een emailtje sturen. Wij hebben deze digitale formulieren voor u op voorraad. Wij sturen u deze op verzoek kosteloos toe. Zet in het onderwerpveld “scheiding en pensioen”.

De antwoorden op de vragen hierboven vindt u bij Lees meer.

Scheidingen vóór 27 november 1981: ik ben voor 1981 gescheiden, heb ik dan recht op een deel van het pensioen van mijn ex-partner?

Vrouwen die vóór 27 november 1981 zijn gescheiden, hadden onder zeer strikte voorwaarden recht op een kwart van het opgebouwde pensioen van hun ex-echtgenoot. De aanvraag hiervoor had uiterlijk 30 april 1997 binnen moeten zijn bij de pensioenuitvoerder. Geeft de ex-partner hiervoor echter nadrukkelijk toestemming dan kan het opgebouwde pensioen alsnog worden verdeeld.

 

Scheidingen tussen 27 november 1981 en 1 mei 1995: ik ben in 1990 gescheiden, heb ik dan recht op een deel van het pensioen van mijn ex-partner?

Voor scheidingen tussen 1981 en 1995 gold het Boon-van Loon-arrest.
Dit hield in dat er geen wettelijk recht op verevening was, maar dat de ex-echtgenoten wel in het echtscheidingsconvenant een verrekening van de pensioenrechten konden afspreken, als onderdeel van de totale boedelscheiding. De advocaten moesten hierop attent zijn. Helaas waren zij dat niet altijd, met alle vervelende gevolgen van dien. Op een later moment was de verrekening van de pensioenrechten alleen mogelijk als beide echtgenoten het echtscheidingsconvenant wilden openbreken.

 

Scheidingen na 1 mei 1995: ik ben in 1996 gescheiden, heb ik recht op een nabestaandenpensioen als mijn ex-partner komt te overlijden?

Dit verschilt per pensioenfonds. Doe navraag bij het pensioenfonds waar uw ex-partner tijdens uw huwelijk pensioen opbouwde. Indien u na navraag recht blijkt te hebben op nabestaandenpensioen, dan moet aan u een premievrije aanspraak op pensioen worden toegekend. U heeft dit recht opgebouwd vanaf de aanvang van het huwelijk tot het moment van scheiding.

Scheidingen na 1 mei 1995: ik ben gescheiden. Heb ik recht op (een deel van) het ouderdomspensioen van mijn ex-partner?

Vanaf 1 mei 1995 geldt de ‘Wet Verevening pensioenrechten bij scheiding’. Op grond van deze wet hebben beide partners recht op de helft van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd.

De partners kunnen een andere verdeling afspreken in de huwelijkse voorwaarden of in een scheidingsconvenant. De toepassing van de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding is dan uitgesloten.

(bron: vereniging van bedrijfstakpensioenfondsen.)