Pensioenrekensommetjes voor het weekend

Pensioenrekensommen maken voor DGA’s is geen sinecure. Niet zelden is er de laatste maanden een flink gedeelte van het pensioenkapitaal (vaak ook in Eigen Beheer) verdampt. Het correct (en fiscaal optimaal) berekenen is dus belangrijk. Hieronder een paar zaken om bij het berekenen rekening te houden.

  • De auto van de zaak blijft een lastig element bij de vaststelling van de pensioenopbouw. De algemene regel is dat als salaris kan worden aangemerkt alle loonbestanddelen met uitzondering van het genot van een ter beschikking gestelde auto. Door eenvoudig als basis te nemen de jaaropgave gaat het dus al gelijk fout. Immers, sinds 2006 wordt de auto (wettelijk) verplicht in de loonbelasting betrokken.
  • Verder mag variabel inkomen niet meegenomen worden bij de berekening van een eindloonregeling. Dat mag wel bij een middelloonregeling of een beschikbare premieregeling. Switchen tussen de verschillende pensioensystemen kan dus het overwegen waard zijn.
  • Als een DGA voor zijn pensionering op 65 jaar nog zijn pensioen wil uitbreiden door een salarisverhoging door te voeren, laat hem dan daar voor zijn 60-ste jaar over gaan nadenken. Er is een periode van 5 jaar nodig om het zijn volle effect te geven.
  • Pensioenaanpassingen worden meestal op 1 januari berekend. Salarisverhoging gedurende het jaar tellen dan niet mee. Overweeg eens die peildatum te veranderen en aan te passen aan de feitelijke situatie.

Vergeet trouwens niet ook eens te denken aan de levensloopregeling. Vooral DGA’s kunnen er fraaie belastingvoordelen mee behalen door er belastinguitstel mee te realiseren.