Zakenpolis voor pensioen-fijnproevers

Op 7 januari hebben we geschreven over de zakenpolis. Een erg inhoudelijk en technisch stuk, maar wel belangrijk voor DGA’s die in Eigen Beheer hun pensioen regelen. Eén onderdeel uit dit artikel wordt hier wat uitgebreider onder de loep genomen:

De waardering van een zakenpolis is afhankelijk van de verzekeringsvorm en de keuze tussen een beleggingsverzekering of een ‘traditionele’ verzekering.

Als er sprake is van een zakenpolis op beleggingsbasis kan hiermee een aanzienlijk voordeel worden behaald. De zakenpolis mag dan in beginsel namelijk gewaardeerd worden tegen de kostprijs (of lagere beurswaarde). Bij een waardestijging van de onderliggende aandelen heeft de waardering tegen kostprijs tot gevolg dat er geen winst genomen hoeft te worden. Pas zodra de verzekering tot uitkering komt, dient over de waardestijging afgerekend te worden.

Wanneer een zakenpolis wordt gesloten in de winst-sfeer dan is de premie fiscaal aftrekbaar. De vraag is tegen welke waarde?

Een belangrijk onderscheid is te maken tussen:

  • zakenpolissen op beleggingsbasis
  • zakenpolissen met garantiekapitaal

De waardering van beleggingsverzekeringen
Het ministerie van Financiën heeft in 2000 over de waardering van beleggingsverzekeringen haar standpunt geformuleerd:

Beleggingsverzekeringen zonder garantie
Deze moet gewaardeerd worden op de som van de betaalde premies (kostprijs). Als de beurswaarde van de onderliggende beleggingen lager is dan mag de verzekering op de fiscale balans worden gewaardeerd worden tegen deze lagere waarde.

Het ministerie heeft aangegeven dat er moet worden aangesloten bij de methoden die gelden voor verzekeringen met een gegarandeerd kapitaal bij leven. Daar heeft het ministerie twee methoden voor aangegeven:
• De actuariële methode
• De financieel rekenkundige methode

De actuariële methode houdt rekening met de factoren sterfte, interest en kosten.
De financieel rekenkundige methode houdt alleen rekening met de factor interest.

De waardering op basis van de rekenkundige methode is een optelsom van de betaalde premies vermeerderd met de hierover berekende (samengestelde) interest.

Beleggingsverzekeringen met gebruikmaking van een switchmogelijkheid.

Als binnen een beleggingsverzekering van de mogelijkheid gebruik wordt gemaakt om van beleggingsfonds te wisselen zou er gesteld kunnen worden dat er een genietingsmoment is. En dat betekent afrekenen

Punt is dat de verzekering ongewijzigd in stand blijft zodat van een genietmoment geen sprake is. Het is dan ook toegestaan de bij een switch de winst nog niet als gerealiseerd te beschouwen. Winstrealisatie is pas aan de orde op de einddatum of bij eerder overlijden. Wanneer er bij “losse” beleggingen (dus zonder verzekeringsjasje) geswitcht wordt is fiscale afrekening onvermijdelijk. Voor beleggingsverzekeringen in de winstsfeer geldt op dit punt dus een belangrijk gunstiger regeling.

Beleggingsverzekeringen met een minimumgarantie in geld zullen maar weinig voorkomen. Een garantierendement komt echter wel voor. Vaak wordt aan het garantierendement de eis gesteld dat de verzekering tot de einddatum premiebetaling of expiratiedatum moet worden voortgezet. Er valt te betogen dat in dat geval niet kan worden gesproken over een zuivere minimumgarantie in geld en zou voor verzekeringen met een minimumgarantie met deze aanvullende voorwaarden de waarderingsmethode moeten gelden als voor beleggingsverzekeringen zonder enige garantie over de hoogte van de uitkering. Of de fiscus het hier mee eens zal zijn zou in deze concrete situatie moeten worden voorgelegd.

Beleggingsverzekeringen met een garantie gekoppeld aan een aandelenindex (clickfondsen).

In feite is er sprake van een beleggingsverzekering met een minimumgarantie in geld. Hiervoor gelden dan ook dezelfde regels als voor beleggingsverzekeringen met een minimumgarantie in geld. De waarde van de verzekering kan echter nooit uitkomen beneden het hoogst bereikte clickniveau. (bron FJA Nationale-Nederlanden)

Binnenkort schrijven we uitgebreid over de waardering van verzekeringen met gegarandeerde kapitalen (niet zijnde beleggingsverzekeringen).

In de tussentijd vragen: schroom niet om contact met ons op te nemen. We helpen graag.