Vrije advocaat keuze

De DAS rechtsbijstand is een beetje boos. Ze worden namelijk gedwongen door een Europese uitspraak om verzekerden toe te staan zelf hun eigen advocaat te kiezen. Das Rechtsbijstand vindt dat dat nergens voor nodig is. Oftewel zoals de directeur Eric Pouw van DAS mopperend zegt:

Een advo­caat is veel duurder dan onze juristen en geen betere rechtsbijstand oplevert voor consumenten. Ik weet namelijk zeker dat de kwaliteit van onze juristen niet onderdoet voor die van advocaten. Meer dan de helft van de advocaten is eenpitter, die kunnen nooit zo gespecialiseerd zijn als onze juristen.

En dus passen ze de voorwaarden aan van hun rechtsbijstandverzekering aan. Een stukje eigen risico en een maximering in het totaal bedrag. Hieronder de details. DAS-rechtsbijstand nieuwsbrief januari 2014

Sinds de uitspraak van het Europese Hof over de vrije advocaatkeuze, is de kans dat verzekerden bij een procedure een beroep doen op een dure advocaat groter. Daarmee is bij het opstellen van de oorspron­kelijke polisvoorwaarden geen rekening gehouden.

DAS wil premiestijgingen zo veel mogelijk voorkomen. Daarom past DAS de polisvoorwaarden aan op de volgende punten:
• De klant moet zich redelijk opstellen: een oplossing van het conflict door een minnelijke regeling mag de klant niet op onredelijke gronden weigeren.
• Als een procedure voor de rechter gevoerd moet worden, mag de verzekerde kiezen wie de proce­dure voor hem voert:

  • de jurist van DAS die de zaak al in behandeling heeft;
  • of een externe rechtshulpverlener (bijvoorbeeld een advocaat). DAS draagt de behandeling dan over.

Kiest de verzekerde voor een externe rechtshulp ver­lener, dan moet hij voortaan een eigen risico aan DAS betalen. DAS schakelt de externe rechtshulpverlener in nadat het bedrag aan eigen risico is ontvangen. Dat is alleen nodig bij procedures waarvoor niet verplicht een advocaat moet worden ingeschakeld, een proce­dure zonder verplichte procesvertegenwoordiging.

Dus als een procedure gevoerd kan worden door een DAS­jurist, maar de klant kiest toch voor een externe rechtshulpverlener, is hij het eigen risico verschuldigd.
Voor particulieren is het eigen risico 250 euro en voor zakelijk verzekerden 500 euro. Ook gelden er dan maximale bedragen per procedure voor de kosten van die externe rechtshulpverlener.

De maximale vergoeding voor een externe rechtshulp­ verlener per procedure:
• Arbeidsrecht: 2.500 euro
• Bestuurs- en Sociaal Verzekeringsrecht: 3.000 euro
• Overig: 5.000 euro
Voor procedures waarbij verplicht een advocaat nodig is, verandert er niks: de kosten worden op dezelfde manier vergoed als nu het geval is.

Premie online berekenen

Beroepsaansprakelijkheid - alle premies Bedrijfsaansprakelijkheid - premie aanvraag Arbeidsongeschiktheid ZZP of DGA offerte Cyber en DataRisk - premie Bedrijfsrechtsbijstand verzekering - premie Adviseurswijziging bestaande verzekering Overzicht alle bedrijven verzekeringen