Ruzie over een ziekmelding

Ruzie tussen een werkgever en werknemer over ziekteverzuim kan al snel tot een grote ontwrichting leiden in de arbeidsverhouding. Meestal zorgt dat voor langdurige ergernis en verstoring van de werkverhouding.

Er zijn echter vaak veel partijen bij betrokken. De werknemer is immers “ziek” en dan zwerven er talloze deskundigen omheen.

  • De eigen huisarts,
  • de Arboarts,
  • een re-integratiebedrijf,
  • de verzekeraar,
  • de specialist,
  • fysiotherapie,
  • verzekeringsartsen,
  • arbeidsdeskundigen en
  • het UWV.

Dat alles rondom de verzuimverzekering waar (gelukkig) de kosten gedeeltelijk mee betaald worden. Hieronder een mogelijke oplossing door een “deskundige” oordeel te vragen.

Samen met uw zieke werknemer bent u, als werkgever, verantwoordelijk voor de re-integratie van deze zieke werknemer. Het kan voorkomen dat daarbij een verschil van mening ontstaat tussen u beiden. In dergelijke gevallen kunt u of uw werknemer bij UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Bij zo’n oordeel bekijken onafhankelijke verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen de situatie en helpen ze u de re-integratie weer op te pakken.

U kunt een deskundigenoordeel aanvragen over:
· de arbeids(on)geschiktheid van uw werknemer
· de re-integratie-inspanningen van u en uw werknemer
· passend werk voor uw werknemer binnen het bedrijf

Aan de hand van het oordeel moeten u en uw werknemer er samen uit kunnen komen. De uitkomst van het deskundigenoordeel is echter niet bindend en u kunt niet tegen de beslissing in beroep gaan. Een 2e deskundigenoordeel aanvragen is niet mogelijk. Dat is wel mogelijk als het om een andere situatie gaat. Let op; aan het deskundigenoordeel zijn kosten verbonden.

UWV geeft geen deskundigenoordeel als:
· uw werknemer een Ziektewetuitkering ontvangt
· u eigenrisicodrager bent voor de Ziektewet
· uw werknemer niet wil meewerken aan het onderzoek; een werknemer is hiertoe niet verplicht

Zoals eerder aangegeven bent u samen met de zieke werknemer verantwoordelijk voor de terugkeer naar het werk. Wanneer er sprake is van een meningsverschil bent u niet verplicht een deskundigenoordeel aan te vragen. Het kan u wel helpen om uit de ontstane impasse te komen. Het laten uitvoeren van een deskundigenoordeel duurt ongeveer twee tot drie weken. Na afloop ontvangen u, uw werknemer en de bedrijfsarts van UWV de uitslag van het onderzoek. Staat er in het rapport medische informatie over uw werknemer, dan ontvangt u deze informatie niet.

Zowel u als uw werknemer kunnen een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen. Wanneer u als werkgever een deskundigenoordeel aanvraagt dan mag uw werknemer hier aan meewerken. Hij is dat niet verplicht. Werkt uw medewerker niet mee, dan kan er geen deskundigenoordeel worden gegeven. Dient uw werknemer een aanvraag in, dan kan UWV een deskundigenoordeel geven zonder dat u uw medewerking verleent.

Ondersteunt de uitslag van het oordeel uw standpunt en weigert uw werknemer mee te werken, dan kunt u het loon inhouden. Of zelfs, in het uiterste geval, een ontslagprocedure starten. Andersom kan natuurlijk ook: het oordeel kan ook uw werknemer gelijk geven. In het uiterste geval kan uw werknemer naar de rechter stappen. Via de rechter kan u gesommeerd worden te zorgen passend werk of dat u zich voldoende inspant voor zijn re-integratie.

Komt u er met het deskundigenoordeel samen niet uit? Dan kunt u naar de rechter stappen. Het deskundigenoordeel kan van invloed zijn op de uitspraak van de rechter. Meer informatie over het deskundigenoordeel vindt u op de website van het UWV: Hulp bij re-integratie: deskundigenoordeel.

(bron Harrie Veenhoff Weetwaarjeaantoebent.nl)