Ziekteverzuim van tijdelijke werknemers

Een van uw tijdelijke medewerkers, met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, heeft zich ziek gemeld. Na enkele weken blijken de vooruitzichten niet gunstig en ziet het er naar uit dat uw medewerker voor lange tijd ziek blijft. Wat moet u doen en wat zijn uw re-integratieverplichtingen?

Mooi pech want ook bij “bepaalde tijd” werknemers geldt dat er re-integratieverplichtingen zijn. Want zolang uw medewerker in dienst is, moet u als werkgever het loon tijdens ziekte gewoon doorbetalen.

Zorg dus als werkgever dat ook de “bepaalde tijd” werknemers zijn meeverzekerd op een verzuimverzekering en er een goede Arbo-dienstverlening geregeld is.

Loopt het tijdelijke contract van uw medewerker af en u wilt het contract niet verlengen, dan kan de medewerker een Ziektewetuitkering krijgen van het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen). Het UWV neemt dan ook de re-integratieverplichting over. U moet uiterlijk op de laatste dag van het dienstverband aan het UWV doorgeven dat uw medewerker ziek is. Is uw medewerker, op de laatste dag van zijn dienstverband langer dan 6 weken ziek, dan moet u een re-integratieverslag aan de medewerker meegeven. Uw medewerker heeft dit nodig voor het eerste gesprek met het UWV. Aan het opstellen van het re-integratieverslag worden bepaalde eisen gesteld.

Wanneer het dienstverband van uw medewerker binnen tien weken na de eerste ziektedag eindigt, dan hoeft u als werkgever niet aan re-integratie te werken en dan hoeft u alleen een verkort re-integratieverslag in te vullen. Dit geldt ook als uw medewerker, volgens de arbodienst, binnen drie maanden weer beter is en er geen speciale re-integratieactiviteiten nodig zijn. In alle andere gevallen is een volledig ingevuld re-integratieverslag vereist. Algemeen geldt hoe langer het resterende dienstverband, des te meer re-integratie-inspanningen er worden verwacht.

Na het beëindigen van het tijdelijke dienstverband kijkt het UWV wat er re-integratie is gedaan. Oordeelt het UWV dat de werkgever en/of werknemer onvoldoende re-integratie-inspanningen hebben verricht, dan kan het UWV de werkgever een sanctie opleggen. Deze sanctie is maximaal voor de duur van het ziekteverzuim en dit houdt in dat het UWV de ziektewetuitkering voor een bepaalde periode verhaalt op de werkgever. (Bron Weetwaarjeaantoebent.nl Harrie Veenhoff)