Waardeoverdracht afschaffen?

Aegon heeft bij minister Kamp van Sociale Zaken gepleit voor het afschaffen van het recht op overdracht van pensioenaanspraken bij verandering van werkgever. Volgens de tweede pensioenverzekeraar van ons land brengt die regeling vooral mkb-bedrijven in het nauw.

Deelnemers aan een verzekerde pensioenregeling die van baan wisselen, kunnen bij de overdracht van hun opgebouwde tegoed aan een nieuwe regeling de werkgever veel geld kosten. “Ondernemingen zullen soms tienduizenden euro’s bij moeten storten. Dit zal vooral het mkb raken omdat daar minder financieel draagvlak is.” Aegon vreest voor faillissementen als gevolg van ‘dure‘ waardeoverdrachten.

Het probleem speelt vooral bij werkgevers die een eind– of middelloonregeling hebben of hadden verzekerd tegen een rekenrente van 4%. In 2011 geldt voor waardeoverdracht een nieuwe rekenrente van minder dan 3%. De waarde van het opgebouwde pensioen dat wordt overgedragen is daarom niet toereikend, wil de werknemer dezelfde pensioenaanspraken in de nieuwe regeling krijgen. In dat geval is de ex-werkgever wettelijk verplicht het verschil bij te storten.

Aegon pleit voor invoering van een systeem waarbij de werkelijke waarde wordt overgedragen en waarin rekenregels geen rol spelen. “Deelnemers kunnen in beide systemen een verzoek tot waardeoverdracht indienen. Als dat in het nieuwe systeem niet gunstig zou uitpakken, kan de deelnemer blijven zitten waar hij zit en blijven profiteren van de oude voorwaarden.” Met dit voorstel krijgt waardeoverdracht voor de werkgever dezelfde impact als de waardeoverdracht bij een beschikbare premieregeling. In deze regelingen wordt louter en alleen de overdrachtswaarde overgedragen zonder bijstortingsverplichtingen voor de werkgever. Veel mkb-bedrijven kiezen nu voor een beschikbare premieregeling, juist om de extra kosten van waardeoverdracht te voorkomen. (bron AMWeb)

En wat vinden wij ervan?

De reden van de soms forse bijbetalingen bij waardeoverdracht is pensioen- en actuarieel technisch uiteraard goed te verklaren. Maar de gemiddelde mkb-ondernemer zal hier begrijpelijkerwijs weinig van begrijpen. Het voorstel van Aegon klopt voor de pensioen-puristen dan uiteraard niet helemaal, maar Aegon voelt wel heel goed aan waar het in de praktijk van alle dag goed mis kan gaan. Geen enkele mkb-er zit te wachten op rare financiële konijnen uit onverwachte pensioen-hoeden. Bijkomend effect van dit voorste is ook nog eens dat er voor de mkb-ondernemer weer wat meer te kiezen valt wat pensioen voor zijn personeel betreft. De traditionele salarisdiensttijd-regelingen komen (weer) meer in de picture.

Het is een technisch verhaal, een vaak onderbelicht verhaal maar wel met soms enorme financiële consequenties. Laat u vrijblijvend voorlichten en bel of mail ons eens.