Aansprakelijkheidsverzekering aannemer 4 voorbeelden en de nadelen

Aansprakelijkheidsverzekering aannemer Een Aansprakelijkheidsverzekering aannemer is de eerste verzekering waar elk aannemersbedrijf extra aandacht voor zal hebben. Die aansprakelijkheid van een aannemer gaat verder dan alleen een aansprakelijkheidsverzekering maar zal een onderdeel kunnen uitmaken van de gehele logistieke omgeving waar een aannemersbedrijf in werkt. Een aantal onderdelen gaan we hieronder aanstippen maar eerst even een goede uitleg van de verschillende soorten aannemer verzekeringen die er zijn. Het algemene begrip “aansprakelijkheidsverzekering aannemer ” is te algemeen om goed te kunnen gebruiken. Vandaar dat we die aansprakelijkheidsverzekering aannemer hieronder even splitsen in verschillende aansprakelijkheidsdelen.

Voor zowel aannemersbedrijven, aannemers als klusbedrijven zijn de premies trouwens online eenvoudig te zien.

 1. Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De belangrijkste verzekering die elke aannemer of aannemersbedrijf moet hebben. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade aan zaken en aan personen. Vooral dit laatste risico is belangrijk om te realiseren. Een dakpan die op straat terecht komt en een verwonding veroorzaakt, kan financiële gevolgen hebben voor het bedrijf. Letselschade is veruit de meest kostbare schadeclaim die een bedrijf in de bouw sector kan krijgen.
  • Letselschade is een groot risico dus let vooral eens op preventie-maatregelen. Een aansprakelijkheidsverzekering aannemer is een mooi vangnet maar beperk liever de mogelijke schade. Hier een paar preventietips.
   1. Het beveiligen van het bouwterrein en een goede toegangscontrole is raadzaam. Vreemden weren, is verstandig om te zorgen dat er geen letselschade kan komen.
   2. Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB) geeft goede tips geven over het beveiligen van de bouwplaats. Zowel fysieke beveiliging als allerlei elektronisch voorzieningen.
   3. Verzekeraars en adviseurs geven geregeld tips voor schadebeperking binnen een aansprakelijkheidsverzekering aannemer. Natuurlijk is dat een verzekeraars belang maar maak er gebruik van.
   4. Brandbare pallets en emballage niet opslaan tegen tegen of dichtbij gebouwen; een gewoon brandje is meestal snel geblust maar als het pand mee gaat branden stijgt de schade snel. Er is dan bijna altijd regres. Dat is het verhalen van de schade op de veroorzaker. Als u dus bij een ander brand veroorzaakt zal die verzekeringsmaatschappij zich snel komen melden met een schadeclaim. Ook daar is deze aansprakelijkheidsverzekering aannemer voor om die schadeclaim te vergoeden.
   5. Zorg dat de werkplekken opgeruimd zijn en dat er goed overzicht is op het gehele terrein. Even aan het eind van de werkdag een sluitronde doen met extra aandacht voor de veiligheid, verdient zichzelf snel terug.
   6. Er zijn gemakkelijk brandwerende kasten of containers te huren voor gevaarlijke stoffen. Let op dat ook bij brand de brand-schade vaak nog wel te overzien is maar de milieu-schade door bluswater vermengd met gevaarlijk stoffen de schade sterk kunnen verhogen.

  Nadeel. De premie voor aannemers zijn in verhouding tot andere beroepsgroepen flink hoger. de meeste aannemers zorgen goed voor de risico’s dus de kans is ook gering. De kleine schades zijn de moeite van verzekeren vaak niet waard. De grote risico’s maken deze polis wel onmisbaar.

 2. Aansprakelijkheid uit hoofde van opzicht. Een (helaas) onduidelijke aansprakelijkheid die eigenlijk alleen komt vanwege het vakjargon dat gebruikt wordt. Zaken onder opzicht is eigenlijk vrij simpel voor een aannemer. U leent even de compressor met een spijkermachine van uw collega. Als die zaken onder een omvallend muurtje terecht komen, zal de eigenaar de schade vergoed willen krijgen. Hij heeft zijn spullen uitgeleend. De aansprakelijkheidsverzekering aannemer oftewel de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zal deze schade gewoon vergoeden als de zaken “onder opzicht” ook zijn meeverzekerd.
  • Nadelen. Het is niet nodig om dit te verzekeren als er hele goede (schriftelijke) afspraken worden gemaakt over een schade. De opslag op de premie (ongeveer 15%) verhoogt de premie.
 3. Werknemersaansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoed de schade die een individuele werknemer heeft door een bedrijfsongeval tijdens het werk. Stel, hij haalt zijn kleding open aan een onverwacht schroef. Maar ook bij veel ernstiger bedrijfsongevallen kan de werknemer, de werkgever aansprakelijk stellen. En doet hij/zij het niet zelf dat doet de advocaat of FNV het wel. Op elke aansprakelijkheidsverzekering aannemer zal deze extra dekking meeverzekerd kunnen worden.
  • Nadelen. Vaak is deze verzekering ook nog apart aanwezig in een verkeersschadeverzekering of ander soort werknemersverzekering. Het kan premie schelen dit even goed uit te zoeken; anders betaalt u die premie zonder dat het nodig is.
 4. Constructie All Risk. Er is altijd veel discussie bij het verschil tussen een aansprakelijkheidsverzekering aannemer en een Constructie All Risk CAR verzekering voor de aannemer. Het verschil is goed uit te leggen. Bij een gewone bouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt “het slachtoffer” vergoed. Bij een Constructie All Risk CAR verzekering wordt “de eigen schade” vergoed. Want als er, voordat er wordt opgeleverd, een storm voor een flinke schade zorgt aan het bouwproject, dan zal die schade zlef betaald moeten worden komen en dus niet kunnen worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering aannemer.
  • Nadelen. Kleine projecten met weinig investering door u als aannemer kunnen soms gemakkelijk voor eigen risico worden genomen. Wel op tijd de verzekering wijzigen als er plots een financieel groot project op uw weg komt.


Premieberekening online aannemer
Premieberekening online klusbedrijf

Verzekeringen

Laat uw reactie achter